EKIPA KOJA JE DRŽALA SUDSKE POLICAJCE KAO TAOCE Vula, Mirko, Dragan i Ognjen pušteni na slobodu

talačka kriza,pucnjava,rudo
nezavisne

Osnovni sud u Višegradu odbio je određivanje pritvora Vuli Arsiću, vlasniku klaonice i mesnice “Dva brata” u Rudom, njegovom sinu Mirku Arsiću, te radnicima Draganu Bjeliću i Ognjenu Novakoviću, osumnjičenima za zarobljavanje dvojice sudskih policajaca.

Odlukom suca za prethodni postupak svi su pušteni da se brane sa slobode. To je izazvalo ogorčenje kompletne sudske policije, ali i istražnih organa koji smatraju da sud mora zaštititi službene osobe, da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Umjesto pritvora, kao preventivna mjera Vuli Arsiću su izrečene mjere zabrane sastajanja i približavanja N.D., na udaljenosti od 50 metara.

Nisu ispunjeni zakonski razlozi za pritvor

“Prijedlog za određivanjem mjere pritvora je odbijen jer ne postoje razlozi propisani odredbom člana 197. stav 1. (točke b. i v.). Protiv tog rješenja dozvoljena je žalba u roku od 24 sata”, rekli su za Unu u Osnovnom sudu u Višegradu

U prijevodu, to znači da sud smatra da ne postoji bojazan da će boravkom na slobodi osumnjičeni ponoviti krivično djelo, niti da postoji opasnost da će ometati postupak utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem tragova i dokaza, kako je to u prijedlogu za pritvor navodilo Okružno javno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu.