DŽEPAROŠICE VREBAJU TURISTE U MOSTARU Jeleni iz Njemačke ukrale veliku svotu gotovine a nakon toga peglale karticu

novčanik krađa

Svi bosanskohercegovački gradovi godinama muku muče sa džeparošima koji su odavno poznati policijskim organima koje iste privedu pa još brže puste na slobodu. U Mostaru, svi poznaju tri džeparošice koje već mjesecima "ordiniraju" po ovom hercegovačkom gradu.

Poznaju je i trgovci, i Mostarci a "njihov rad" upoznala je nažalost i Jelena Raguž iz Njemačke koja je turistički posjetila Mostar. Kaže prvi i zadnji put u svom životu, piše Crna-Hronika.

"Ja sam Jelena Raguž. 01.08. sam bila sa suprugom u posjetu Mostaru i Starom gradu. Nažalost opljačkana sam od strane, navodno tri žene. Kada sam došla do auta i vidjela da mi je torbica otvorena i da nema novčanika, vraćali smo se odmah natrag i pozvali policiju. Svi radnici u radnjama u Starom gradu su nam rekli da su to tri žene koje džepare. U novčaniku su bili svi moji osobni dokumenti i 2.300 eura (4.499 KM). Istog trena kada sam vidjela da nema stvari zvala sam banku da blokira račun. One su u međuvremenu uspjele podići u tri navrata još 1.017 eura (1.989 KM) sa računa.

Od jučer zovem sve moguće brojeve policije ali kaže mi da se ti brojevi ne koriste. Ovo je bio moj prvi i zadnji posjet Mostaru. Znači ovo je prestrašno", završava svoju priču Jelena Raguž.

Inače, banda džeparošica na koju se sumnja poznata je mostarskoj policiji. Uvijek rade u grupama od tri, jedna grupi turista odvlači pažnju, druga spretno zavlači ruku u torbu i ukradenu robu dodaje trećoj koja se žurno udaljava iz grupe. Tako da u slučaju da netko nešto posumnja ili jedna od njih bude ulovljena, dokaza nema jer je novčanik već daleko od mjesta događaja.