Dvije žene prema Hercegovini krijumčarile 11 migranata

Migranti
AFP/Ilustracija

U okviru operativne akcije 'Sutjeska', pripadnici postrojbe Granične policije Hum, 30. rujna 2021. godine, spriječili su krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla na području Tjentišta.

Migrante su krijumčarile dvije državljanke Bosne i Hercegovine i to u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka. Radi se o Mercedesu u kojem je krijumčareno šest ilegalnih migranata, dok je u Opelu krijumčareno pet ilegalnih migranata.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Krijumčarenje osoba', o događaju su obaviješteni tužitelj Tužiteljstva BiH i sudac za prethodni postupak Suda BiH, prema čijoj su naredbi osumnjičene lišene slobode i protiv njih bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH. Također, vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru sa službenicima PGP Hum izjavili su da dolaze iz Sirije. Predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Granične policije BiH.