FOTO/VIDEO  Dvadeset malih proizvođača s područja Blidinja i Sutjeske dobilo vrijednu opremu i edukacije

turizam,sutjeska ,turistička ponuda,Blidinje,LiNK Mostar,mali proizvođači
LiNK Mostar

U okviru projekta AID 012003 – NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj kojeg financira Talijanska agencija za razvojnu suradnju (Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo – AICS), a implementira talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli) s talijanskim i bosansko-hercegovačkom partnerima, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK je realiziralo niz aktivnosti na razvoju poduzetničkih inicijativa unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska. 

20 malih proizvođača opremljeno i educirano za bolje poslovanje

U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska kroz realizaciju treninga Pokreni svoj posao po metodologiji Međunarodne organizacije rada, te dodjelu mini grantova vrijednosti do 5.800,00 KM za jačanje malih lokalnih biznisa u sektorima: poljoprivreda, ugostiteljstvo, smještaj, turističke usluge s ciljem poboljšanja i diverzifikacije turističke ponude u dva zaštićena područja.

"Projektom smo udružili male proizvođače s područja Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode Blidinje i omogućili da rade i urade za sebe ono što najbolje znaju", poručila je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK. 

U okviru projekta 20 malih proizvođača s područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska je prošlo kroz program izgradnje poduzetničkih vještina „Pokreni i unaprijedi svoj posao“, dobilo grant podršku ukupne vrijednosti 30.000,00 € za nabavku opreme, te mentoring s ciljem razvoja biznisa.

"Prilike se u životu pružaju razne, ali se prava prilika pruži jednom u životu. I mi smo je iskoristili i sudjelovali smo u ovom programu", naglasio je Milan Gagović iz domaćinstva "Zdrava hrana Gagović" iz Foče. 

"Tragala sam dugo razmišljajući što učiniti, ali evo bez dileme kažem sebi - stvarno se isplatilo", poručila je Daliborka Grčić iz domaćinstva Grčić u Gacku. 

Upravljanje zaštićenim područjima BiH u skladu s EU standardima 

Cilj projekta „NaturBosniaHerzegovina“ bio je ojačati upravljanje zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, s fokusom na zaštitu biodiverziteta i promociju njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

Projekt implementiraju: Talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli), Nacionalni park Parco Nazionale d’Abbruzzo Lazio e Molise, Agencija Agenda 21, Centar za bio naturalistička istraživanja (Ce.S.Bi.N), Sveučilište Perugia (l’Università degli studi di Perugia), Institut za zaštitu i istraživanje ( l’Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale - ISPRA) , Udruga Visit Blidinje, Udruženje Slow Food Trebinje – Hercegovina te Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kroz realizaciju projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, s fokusom na zaštiti biodiverziteta i promociji njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.