Dva HDZ-a žele ključna mjesta: Hrvati gube državne financije, ali žele ključne resore u Vladi FBiH?

koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, koalicija, HDZ 1990, HDZ BiH, vlast, BIH
...pitanje i raspodjele ključnih ministarstava na državnoj i federalnoj razini. Iako su stranački apetiti veliki, ustavna rješenja ne omogućuju previše manevarskog prostora, tako da će se Hrvati na državnoj razini morati zadovoljiti s tri, a na federalnoj s pet ministarstava.

Pritom je potrebno naglasiti kako hrvatske stranke, tj dva HDZ-a, ne odustaju od pozicije predsjedatelja Vijeća ministara, a ukoliko bi se taj zahtjev i ostvario, Hrvati bi po nepisanom pravilu automatski ostali bez jednog od najvažnijih resora u državi i to Ministarstva financija i trezora, piše Dnevni list.

Podsjetimo, u proteklom razdoblju ovaj resor vodio je Dragan Vrankić, no, u slučaju da Hrvati osvoje mjesto predsjedatelja Vijeća ministara, on ne može računati na novi mandat.

Tri ministarstva

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara potvrdio je informaciju da u slučaju osvajanja mjesta državnog premijera, Hrvati ipak ne bi mogli računati na svoje već tradicionalno Ministarstvo financija, jer se pored mjesta predsjedatelja radi o možda najsnažnijem resoru.
No, budući da jedan narod ne može imati dvije tako važne funkcije, prepuštanje ovog ministarstva se ipak čini nužnim potezom.

S druge strane, već se od ranije spekuliralo o imenima drugih hrvatskih ministara u Vijeću ministara, a Čavara, iako nije mogao govoriti o imenima, tvrdi kako su Hrvatima Ustavom zajamčena tri od ukupno devet resora.

U kombinacijama se često spominju dvije osobe iz dva HDZ-a, a to su dosadašnji ministri pravosuđa i prometa i veza Bariša Čolak i Rudo Vidović.

Hrvatima je svakako bitno, ali i ostalima, potvrdio je Čavara, zadržavanje ministarstava koja su izravno vezana za gospodarstvo i ulaganja, tako da je vrlo izvjesno da se Vidović, s obzirom na dobre rezultate u proteklom razdoblju, ponovno nađe na mjestu ministara prometa i veza.

S druge strane, Čolak se do sada vezao uz mjesto ministra civilnih poslova, što je i razumljivo s obzirom da je Hrvatima ograničen izbor, pored silnih apetita srpske i bošnjačke strane.

Naime, Srbi već pretendiraju na mjesto ministra vanjskih poslova, a Bošnjaci financija, tako da im izbor i nije prevelik.

S druge strane, stanje na federalnoj razini vlasti je mnogo kompliciranije, ali i za Hrvate nepovoljnije, jer od 16 ministarstava mogu računati na samo pet.

Dva HDZ-a žele ključna ministarstva

Dnevni list doznaje kako bi Hrvati, odnosno dva HDZ-a, voljeli vidjeti svoje ljude na čelnim mjestima ministarstava koja se odnose na ulaganje i gospodarske tokove, a radi se o Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvu prometa i veza, Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije te Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Pritom je vrlo vjerojatno da "devedesetka", kao i do sada zadrži resor poljoprivrede u koji bi ponovno mogao sjesti Damir Ljubić.

No, u svemu će biti zanimljivo vidjeti što će se događati s Ministarstvom financija, s obzirom da je dosadašnji ministar Vjekoslav Bevanda dobio mandat u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta. Ipak, u slučaju da Bošnjaci ponovno budu vodili Vladu Federacije, jasno je kako koalicija HDZ BiH-HDZ 1990. želi vidjeti nekog od svojih kadrova i u ovom ministarstvu. Čavara je ipak naglasio kako će sve ovisiti o međustranačkim dogovorima, ali i određenih programa koji se vežu uz pojedine stranke.

Predsjedatelj je ključ

Koaliranje dvaju HDZ-ova svakako je vođeno i opravdanim strahom od snage SDP-a, koji bi u suprotnom mogao kandidirati neke svoje hrvatske kadrove za pojedina državna i federalna ministarstva. Naime, jasno je kako SDP, pored predsjedatelja Vijeća ministara, također želi vidjeti svoje ljude na ključnim pozicijama.

Međutim, čini se kako će predsjedatelj Vijeća ministara ovaj put biti glavni kamen spoticanja u formiranju vlasti, jer SDP, barem za sada, ni pod koju cijenu ne odustaje od ove pozicije. S druge strane, Hrvati imaju potpunu podršku Srba kada je u pitanju ova pozicija, ali je jasno da ta podrška nije dovoljna.