DVA DANA PRIJE IZRICANJA PRESUDE Pedofil Milenko pobjegao iz kućnog pritvora, nitko ne želi preuzeti odgovornost

Milenko Tomić
Nezavisne

Milenko Tomić (62), boks trener iz Bijeljine, osuđen je u petak ujutro u Okružnom sudu u ovom gradu na 12 godina robije po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, ali se na izricanju presude nije pojavio, jer je, kako će se ispostaviti, dva dana ranije pobjegao iz kućnog pritvora.

Da će se to dogoditi, plašila se obitelj djevojčice, ali je i Okružno javno tužiteljstvo u Bijeljini upozoravalo da je sve vodilo ka odugovlačenju postupka, odnosno da će se on, s protekom roka od dvije godine, po sili zakona naći na slobodi, odnosno izaći iz pritvora, a što se i obistinilo.

Za sada nitko ne preuzima odgovornost za sunovrat u ovom slučaju, koji se, nedvosmisleno, dogodio, a otac djevojčice, u izjavi za Nezavisne novine, kaže da bijeg Tomića, čega su se i pribojavali, baca mrlju na ovu presudu.

Presudom zadovoljni, ali nezadovoljni radom suda

"Presudom od 12 godina robije smo zadovoljni, ali ovo što je pobjegao baca mrlju na sve to. To je upravo ono na što smo ukazivali sve ovo vrijeme i na čemu smo temeljili našu sumnju da je zbog toga razvlačen sudski proces - da bi mu se omogućio bijeg", rekao je ovaj Bijeljinac.

Otac djevojčice dodaje da je Tomić na prošlom ročištu pričao da je potresen i bolestan i da ne može da prati suđenje.

"Ali i to je bilo u cilju odugovlačenja, a evo danas se nije pojavio na izricanju presude. Sutkinja je pročitala da je prekršio mjere zabrane, da je, znači, pobjegao negdje. A gdje je pobjegao, ne znam", kazao je u petak otac djevojčice.

Nije poznato gdje se sada Tomić nalazi

Tatjana Savić, odvjetnica koja zastupa žrtvu i njezinu obitelj, kaže da nije poznato gdje se Tomić trenutačno nalazi.

"Ovaj slučaj pokazao je namjerno odugovlačenje postupka u cilju isteka maksimalnog trajanja pritvora. To je sve vrijeme bilo očigledno smišljeno s ciljem da mu se omogući bijeg. Da je suđenje bilo učinkovitije, do ovoga ne bi došlo. Kada je u pitanju kazna od 12 godina, mislim da je u skladu sa zakonom. Međutim, oštećeni su nezadovoljni činjenicom da naknada štete maloljetnici nije dosuđena, što podrazumijeva njezinu novu retraumatizaciju kroz vođenje parničnog postupka", rekla je Savićeva.

Kada je riječ o kazni, Tužiteljstvo će nakon dostavljanja pismenog otpravka presude odlučiti da li će uložiti žalbu. Prva reakcija bijeljinskog tužiteljstva mogla bi se svesti u par riječi, koje bi glasile: "Jesmo li rekli da će se to dogoditi?"

"Ovakav slijed događaja ovo tužiteljstvo je prepoznalo, zbog čega se i oglasilo svojim priopćenjem za javnost od 17. siječnja 2024. godine, a što se ispostavilo kao potpuno opravdana reakcija ovog tužiteljstva", rečeno je iz tužiteljstva.

Bijeg iz kućnog pritvora

Kako su rekli iz tužiteljstva, objavi presude nije prisustvovao Tomić, a postupajućeg tužitelja, kao i sve prisutne, Vijeće Okružnog suda u Bijeljini upoznalo je da je on prekršio mjere zabrane napuštanja boravišta na označenoj adresi u rješenju Okružnog suda.

"Na osnovu toga sud je Milenku Tomiću odredio pritvor", rečeno je iz Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini.

On je, dakle, prije nego što će mu u petak sud ponovo odrediti pritvor, bio u kućnom pritvoru i policija ga je, kako ističu iz PU Bijeljina, obilazila dva puta dnevno.

"Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina su prema rješenju Okružnog suda u Bijeljini dva puta dnevno provjeravali prisustvo na kućnoj adresi M.T. iz Bijeljine. Dana 27. ožujka 2024. godine u večernjim satima utvrđeno je da on nije na kućnoj adresi", rečeno je za Nezavisne novine iz Policijske uprave Bijeljina.

U tijeku je, dodaju, potraga za njim.

"Nakon što je utvrđeno da M.T. nije na adresi, bez odlaganja je obaviješten Okružni sud u Bijeljini i od tog momenta policijski službenici intenzivno tragaju za njim", kazali su iz bijeljinske policije.

Okružni sud u Bijeljini ne želi komentirati činjenicu da je Tomić nedostupan nadležnim organima.

"Optuženi M.T. oglašen je krivim za kazneno djelo obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina iz člana 172. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa je ovom prvostupanjskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Sud je također danas donio i rješenje kojim je prema nepravomoćno osuđenom M.T. odredio pritvor na osnovu odredbi Zakona o kaznenom postupku Republike Srpske", rečeno je u petak iz Okružnog suda u Bijeljini.

Međutim, iz ovog suda nisu željeli da odgovore na naše pitanje koje je glasilo - kakav je stav suda u vezi sa situacijom po pitanju Tomića, u pogledu trajanja suđenja i činjenice da je on sada nedostupan nadležnim organima.

"Tražene podatke koji eventualno nisu obuhvaćeni našim odgovorom nismo u mogućnosti dostaviti jer se isti jednim dijelom odnose na eventualno buduće postupanje suda, odnosno postupajućih sudac u postupku koji nije pravomoćno okončan ili se radi o stavovima koji će vjerojatno biti obuhvaćeni u pisanoj odluci suda (presudi), nakon njezine izrade koja će biti ustupljena javnosti ako za to budu ispunjeni zakonski uvjeti predviđeni Zakonom o krivičnom postupku RS i Zakonom o slobodi pristupa informacijama i drugim aktima koji reguliraju ovu oblast", naveli su iz Okružnog suda u Bijeljini.

Veselin Londrović, odvjetnik Tomića, najavio je žalbu na ovu, prvostupanjsku presudu. Na pitanje zašto Tomić u petak ujutro nije bio na izricanju presude, Londrović kaže da ne zna. Upitan kada su se čuli zadnji put, nije htio dati odgovor.