Duška Jurišić: Ovo je ustvari moj progon !

Duška Jurišić: Ovo je ustvari moj progon !
Menadžment RTV FBiH se ponaša kako je dobio, a ne u potpunosti izgubio sudski spor, rekla je za portal Bitno Duška Jurišić zamoljena da prokomentira priopćenje Federalne televizije koja tvrdi kako je novinarka ''sama sebi uskratila mogućnost da i dalje nastavi uživati sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTV FBiH''.

Jurišić je podsjetila da je Županijski sud donio pravosnažnu presudu 13. travnja u kojoj se navodi da je odluka o smjeni nezakonita.

- Prema presudi, RTV FBiH me mora vratiti na radno mjesto urednika Informativnog programa, što znači da polažem pravo na plaću, razlike u plaćama, doprinose za mirovinsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje. Otkaz u razdoblju, dok traje postupak izvršenja presude, potpuno je nelegalan, rekla je Duška Jurišić.

Novinarka tvrdi kako je obmana je i to da je riječ o novom ugovoru koji joj je nuđen na potpis.

- Taj navodno novi ugovor je isti onaj koji sam morala potpisati nakon što sam smjenjena, a vjerovala sam u to vrijeme da ću moći raditi kao novinar. Kada ste izabrani na neku dužnost, onda ne možete očekivati da ćete to raditi zauvijek. Tako je i u mom slučaju. Međutim, 21. svibnja prošle godine, menadžment je postupio potpuno suprotno ugovoru - ukinuvši emisiju "Pošteno" bez obrazloženja. Kada sam nastavila raditi, obavljala sam uglavnom jednostavne novinarske zadatke, što mi ni najmanje ne bi smetalo da su odnosi bili korektni, te da nisu uslijedili novi pritisci, upozorenja pred otkaz, disciplinske prijave, odbijanje da odem na službeni put, intervjuiram Catherine Ashton itd, rekla je Jurišić.
Spremište za nepodobne

Kaže da je uvjerena da su sudovi i ombudsmani smatrali da je riječ o ekvivalentnoj poziciji, da ne bi se donosile odluke i preporuke u njezinu korist.

- Stvari treba nazvati pravim imenom. Ovdje je riječ o progonu, rekla je Jurišić za naš portal.

U priopćenju se navodi da RTV FBiH više nema nikakvo zakonsko uporište nastaviti ju tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obvezama koja su zakonom propisana.

No, Jurišić kaže kako se menadžment te kuće ponaša kao da je on sud, pa može odlučivati što je ekvivalent, a što nije.

- Moj odvjetnik je pregovarao o novoj poziciji. Ništa od predloženog nije prihvaćeno - ni konkretan radni angažman, ni visina plaće. To što su u razgovorima prihvatili da prijeđem u Dokumentarni program, dokazuje samo da oni ovu redakciju doživljavaju kao spremište za nepodobne. Podsjećam da je prije više mjeseci u tu redakciju prebačena Arijana Saračević. Moj prijedlog za redakcijsko raspoređivanje bio je motiviran činjenicom da Redakcija Informativnog programa ne postoji, što stvara pravnu nesigurnost za sve uposlene u ovom segmentu, za razliku od onih koji imaju raspored u Redakciju dokumentarnog, Redakciju zabavnog ili Redakciju dječijeg i omladinskog programa, kaže Duška Jurišić.
Građani plaćaju izgubljeni spor

Novinarka kaže kako su joj razlike plaća isplaćene samo do 31. prosinca 2010. godine i to po nahođenju Džemala Šabića i Zvonimira Jukića.

- Oni smatraju da samo do tada imaju obvezu da mi isplate razlike plaća, s obzirom da je prema novoj nelegalno primjenjenoj reorganizaciji radno mjesto urednika Informativnog programa od nove godine prestalo postojati. Sud će u izvršnom postupku odlučiti za koje razdoblje se ima isplatiti razlika plaća, rekla je Jurišić.

Dodala je kako će Federalna televizija isplatiti sudske troškove jer je u potpunosti izgubila sudski spor. Kaže kako je žalosno da se ti troškovi ne isplaćuju iz džepova odgovornih pojedinaca za protuzakonitu smjenu, već od prihoda iz RTV prostojbe, odnosno novca građana koji proistojbu plaćaju.
Petljanje Vlade Federacije

Duška Jurišić kaže kako ne treba zaboraviti da je Federalna vlada na svojoj prošlotjednoj sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o RTV FBiH, što bi, ukoliko to prihvati Federalni parlament, značilo legalizaciju izmjena Statuta i izvršene reorganizacije, po kojoj je ukinut Informativni program kao organizacijska jedinica, što je, prema njezinim riječima, stvar bez presedana, pogotovo na javnim servisima u svijetu.

- Koliko se Federalna vlada nespretno upetljala u cijelu priču, pokazuje primjer samo dan prije, kada je počela intenzivna javna rasprava o izmjenama Statuta na BHRT-u, koje bi dale ovlasti Upravnom odboru da bira urednike i miješa se u uređivačku politiku ovog emitera. Mislim da ne treba ni podsjećati kakve negativne posljedice bi nastale u budućnosti, ukoliko bi se četvorici ljudi u upravnim odborima dale neograničene ovlasti da mijenjaju statut po vlastitom nahođenju i interesima. Činjenica da tako funkcionira BHRT i RTV Republike Srpske ne znači da RTV FBiH treba slijediti takve nakaradne primjere i zakonska rješenja, rekla je portalu Bitno Duška Jurišić.
FTV: Sama sebe otjerala

Podsjećamo, Federalna televizija priopćila je kako je ''Duška Jurišić samoj sebi uskratila mogućnost da i dalje nastavi uživati sva zakonska prava stalnog zaposlenja u RTV FBiH (FTV) jer nije potpisala ugovor o radu na poziciji urednik-producent koji joj je ponuđen u predviđenom roku od 15 dana''.

U priopćenju se navodi da RTV FBiH više nema nikakvo zakonsko uporište nastaviti ju tretirati kao svog stalnog zaposlenika sa svim pravima i obvezama koja su zakonom propisana.
bitno.ba | B. Jurič