DUGOROČNA PROGNOZA ZA HERCEGOVINU Hladna fronta dolazi u nedjelju navečer i označava kraj babljeg ljeta

Vremenska prognoza za hercegovinu

Nakon što je prošlo 20-ak dana od posljednje kiše u Hercegovini, na prognostičkim modelima se konačno "kuha" jača promjena vremena, koja će označiti ne samo prekid sušnog razdoblja (koji traje skoro mjesec i pol), nego i kraj ljetnim temperaturama s kojima se družimo posljednjih gotovo punih 5 mjeseci, za portal Hercegovina.info piše Hercegovina Meteo.

Kada smo već kod ljeta, možemo se pohvaliti kako je bilo nešto aktivnije u odnosu na posljednjih nekoliko godina. Pravilo je to bilo da smo otprilike na početku svakog mjeseca imali po jednu hladnu frontu, koja bi prekidala toplinske valove samo prolazno.

Ljeto je bilo dugo i toplo, ali i ispresijecano olujama

Lovci na oluje također su imali nešto intenzivnijeg posla, što prošlih godina, kako napominjemo i nije bio slučaj. Sezona nevremena tako je bila otvorena otprilike već od sredine travnja, točnije od 18.04. i to na području Čitluka, točnije Dobrog Sela, gdje je zabilježena veća količina tuče uz značajne štete u poljoprivednim kulturama. 

Vremenska prognoza za hercegovinu
Ples munja nad Čapljinom/ Foto: Nikola Mijić

Nevremena su se posebno nastavila od posljednjeg dana klimatološkog proljeća i početkom lipnja, kada je u par navrata bilo izraženijih olujnih nevremena uz veće količine oborina, zbog kojih je došlo do lokalne pojave urbanih poplava, posebno u Mostaru i Ljubuškom.

Tu je svakako vrijedno spomena i nevrijeme od 01.07. kada je Neumu donijelo količinu oborine što u prosjeku padne tijekom cijelog srpnja i kolovoza zajedno. Ne smijemo zaboraviti ni ono superćelijsko 19.07. iznad sjeverne Hercegovine, osobito u dijelovima Prozor-Rame, koja je najviše pretpjela štete. Kao zanimljivost ćemo podsjetiti kako ga i nijedan prognostički model tada nije predvidio. 

Vremenska prognoza za hercegovinu
Grude, 23.08. / Foto: Slaven Tomić

Prava jesen tek u drugoj polovici Listopada

Sada nam nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječnih temperatura i dugog Babljeg ljeta konačno stiže promjena vremena, koja će zapravo biti i prekretnica godišnjeg doba između ljeta i jeseni (naravno, u vremenskom smislu). 

Vremenska prognoza za hercegovinu

Promjenu vremena će najprije uzrokovati hladna fronta jake ciklone na sjeveru Europe. Ona će omogućiti spuštanje nešto veće količine hladnijeg zraka u većem dijelu Europe. Do naših krajeva stiže kasno navečer u nedjelju, te tijekom prvog dijela ponedjeljka, prvo u sjevernim dijelovima Hercegovine, a zatim ubrzo i u ostatku.

Koliko će zahladiti, najbolje govore proračuni ECMWF prognostičkog modela da će se temperature zraka u najtoplijem dijelu ponedjeljka kretati od 12°C na sjeveroistoku, pa do 18 ili 19°C na jugu Hercegovine. Obzirom da hladna fronta neće biti nešto bogata oborinama, uglavnom će pasti između 5 i 10 mm, lokalno moguće i 10 do 15 mm. 

Vremenska prognoza za hercegovinu
Maksimalne temperature zraka u ponedjeljak prema ECMWF prognostičkom modelu.

Temperature u prosjeku za ovo doba godine

S tom promjenom vremena ćemo ući u nestabilniju, drugu polovicu listopada, koju će često obilježiti kiša (lokalno i obilnija) i temperature zraka oko ili ispod prosjeka za doba godine, što se jasno može uočiti i sa ensi GFS prognostičkog modela, u prilogu je dat za Mostar (temperature zraka se odnose na plohu od 850 hPa, ili 1500 m.n.v.).

Vremenska prognoza za hercegovinu
Ensi GFS prognostičkog modela za Mostar, Izvor: Wetterzentale/GFS

Crvena linija predstavlja (više)godišnji prosjek, dok šarene linije prognoziranu temperaturu iz 50 različitih izračuna. A crna linija pak označava prosjek iz tih 50 različitih izračuna. Isto je i s oborinama (u dnu slike). 

Vremenska prognoza za hercegovinu
Količina oborine do kraja ponedjeljka prema ECMWF prognostičkom modelu.

Prema većini prognostičkih modela, do kraja sljedećeg tjedna može pasti između 50 i 120, lokalno i do 150 mm. 

Vremenska prognoza za hercegovinu
Ukupna količina oborine do kraja sljedećeg tjedna prema ECMWF prognostičkom modelu.

Jedno je sigurno, jesen nam uskoro konačno stiže i vremenski. Uživajte u njezinim čarima!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.