Državni tajnik Vatikana stigao u BiH

nadbiskup Paul Richard Gallagher, Vatikan, Don Tomo Vukšić
Kta

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher stigao je u petak 17. ožujka 2022. u popodnevnim satima u sarajevsku zračnu luku, objavila je KTA.

Nadbiskup Gallagher će se tijekom posjeta susresti s državnim i crkvenim predstavnicima te poglavarima drugih Crkvi i vjerskih zajednica. Također će predslaviti mise u biskupskim sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. U pratnji mons. Gallaghera stigao je mons. Janusz Stanisław Błachowiak iz Državnog tajništva Svete Stolice.

Tajnika za odnose s državama u zračnoj luci su, osim pomoćnika ministrice vanjskih poslova za vanjske poslove dr. Ljube Grkovića, dočekali: dopredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine , vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nadbiskup Vukšić poželio je dobrodošlicu mons. Gallagheru u Sarajevo i u BiH. Zajedno su se prisjetili njegovog boravka u Sarajevu kada je kao stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe sudjelovao na plenarnom zasjedanju predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija održanom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa od 3. do 6. listopada 2002. Na tom susretu je dr. Vukšić, kao profesor, bio prevoditelj. Nakon tog zasjedanja tadašnji predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica poslao je mons. Gallagheru 5. listopada 2002. pismo zahvale te preporučio „ratom pogođenu Crkvu u BiH u njegove molitve i bratsku solidarnost“.

Tijekom popodneva nadbiskup Gallagher će se susresti s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i suradnicima. Poslije susreta bit će upriličena uobičajena konferencija za medije.

Nakon kraćeg susreta s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u prostorijama Apostolske nuncijature, nadbiskup Gallagher će u 18 sati predslaviti euharistiju u katedrali Srca Isusova u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem.

Nadbiskup Gallagher će u Bosni i Hercegovini boraviti do 20. ožujka.