Državljani BiH: Sto eura za dan boravka u RH!? Ma nije valjda...; Pusić i Lagumdžija će danas potpisati ugovor

Brojni građani iz Bosne i Hercegovine pohrlili su prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju okupati se na moru jer nitko još ne zna što donosi granični režim nakon 1. srpnja.

Uglavnom je riječ o osobnim vozilima dok je izostao organizirani prijevoz autobusima. Predzadnji tjedan prije ulaska u EU prilika je da Bosanci otputuju na more po starim pravilima, dakle s osobnom iskaznicom. Osim toga, svaki državljanin BiH dužan je, kad prelazi našu granicu, imati po sto eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj.

- Nemam ništa protiv Europske unije, ali mi se osjećamo kao građani drugog reda - kazala nam je Melvana Borčić iz Sarajeva koja je putovala u Neum gdje ima prijatelje.

Po putovnicu u Split

- Pa zar ću ja morati pokazati stotinu eura na granici i dokazivati kamo putujem?! - pita se Melvana.

Slično razmišljaju i ostali s kojima smo uspjeli kratko porazgovarati na graničnim prijelazima u Gabela Polju i Doljanima. Zbog odredaba EU-a da će u Hrvatsku moći ulaziti samo s biometrijskom putovnicom te da će morati imati i određena novčana sredstva nezadovoljniji su Bošnjaci nego tamošnji Hrvati, od kojih većina ima hrvatsko državljanstvo, pa slijedom toga ostvaruju pravo na hrvatske putne isprave.

Naime, oni bez ikakvih problema kao državljani RH, što dokazuju hrvatskom putovnicom, bez ikakvih ograničenja mogu ući u RH. Ivica Marić je iz Mostara. Kaže da još nije predao zahtjev za hrvatsku putovnicu, ali to svakako namjerava učiniti do kraja lipnja.

U konzulatu u Mostaru su gužve, pa će putovnicu vaditi negdje u Hrvatskoj, vjerojatno u Splitu, jer su u pograničnim mjestima prevelike gužve i dugo se čeka na putne isprave.

- Valjda će biti sve u redu - nada se Ivica.

Europska unija unijela je pomutnju na graničnim prijelazima. Građani su potpuno neinformirani, a o novim pravilima ne znaju puno ni u hrvatskoj carini i policiji te Državnoj graničnoj službi s BH strane.

Na terenu kruže različite informacije, najčešće kontradiktorne, o statusu pojedinih graničnih prijelaza i potrebnoj dokumentaciji za prelazak granice. Za sada je jedino sigurno da za međunarodni putnički promet u dolini Neretve od starih prijelaza ostaju Gabela Polje i Doljani, te Prud prema Ljubuškom dok svi ostali postaju prijelazi za malogranični promet, dakle preko njih se može samo s pograničnom propusnicom.

Drugi problem je stav EU-a o ulasku građana BiH u Hrvatsku. Naime, već je izvjesno da granicu više neće moći prijeći samo s osobnom iskaznicom, već će im biti potrebna biometrijska putovnica, viza i još puno toga.

Slobodna Dalmacija