Država za podobne: Vlada FBiH četvrtinu vremena u 2011. posvetila je smjenama

Država za podobne: Vlada FBiH četvrtinu vremena u 2011. posvetila je smjenama
Poslijeizborni stranački obračuni, opstrukcije i blokada, te kontroverze oko načina na koji je proces u FBiH odblokiran, obilježili su početak 2011., rečeno je na konferenciji za novinare Centra civilnih inicijativa o radu Vlade i Parlamenta FBiH.

Izborni zakon i štete

Ukazali su i na krajnji egoizam, nedostatak političke kulture, demokratičnosti i uvažavanja drugog, od aktera na bh. političkoj sceni, kao i na ozbiljne praznine u Izbornom zakonu koje još nisu otklonjene. Ostatak godine protekao je u velikim očekivanjima od novouspostavljene vlasti, temeljenim na danim obećanjima i u praćenju daljnjeg pogoršavanja stanja. Na kraju godine, situacija je bila takva da je u odnosu na vrijeme posljednjih izbora, broj nezaposlenih u FBiH bio veći za 7679. Osim toga, neproduktivno zaduživanje zemlje, kojim se samo začepljaju proračunske rupe, i dalje raste, administrativni aparat i javna potrošnja se ne smanjuju, a stranih investicija nema. Za godinu dana, Vlada FBiH se pozitivno izjasnila na 1741 različitu mjeru.

Postavljanje kadrova

Od njih su posebno važne, a u vezi s najznačajnijim problemima građana (nezaposlenost, zdravstvena, socijalna i mirovinska politika, korupcija, problemi mladih, isl). 32 mjere, tj. svega 1,8 posto. S druge strane najviše realiziranih mjera u vezi je s "kadrovskom politikom". Preciznije, 402 mjere ili 23 posto od ukupno realiziranih tijekom 2011. odnosi se na razrješenja i imenovanja na dužnostima u različitim institucijama, te upravnim i nadzornim odborima. Na radi se samo o gubljenju vremena i odvlačenju fokusa rada sa važnih stvari, nego i o neprihvatljivom širenju utjecaja politike i tamo gdje joj nije mjesto. U tom kontekstu, krajnje je vrijeme da se povede javna rasprava i precizno regulira koje su to dužnosti, odnosno radna mjesta "politička" (tj. mijenjaju se s promjenama na vlasti) i da se ograniči njihov broj, navodi se u analizi CCI-a.

Izvor: vecernji.ba