Država za podobne: Vlada FBiH četvrtinu vremena u 2011. posvetila je smjenama

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no
Poslijeizborni stranački obračuni, opstrukcije i blokada, te kontroverze oko načina na koji je proces u FBiH odblokiran, obilježili su početak 2011., rečeno je na konferenciji za novinare Centra civilnih inicijativa o radu Vlade i Parlamenta FBiH.

Izborni zakon i štete

Ukazali su i na krajnji egoizam, nedostatak političke kulture, demokratičnosti i uvažavanja drugog, od aktera na bh. političkoj sceni, kao i na ozbiljne praznine u Izbornom zakonu koje još nisu otklonjene. Ostatak godine protekao je u velikim očekivanjima od novouspostavljene vlasti, temeljenim na danim obećanjima i u praćenju daljnjeg pogoršavanja stanja. Na kraju godine, situacija je bila takva da je u odnosu na vrijeme posljednjih izbora, broj nezaposlenih u FBiH bio veći za 7679. Osim toga, neproduktivno zaduživanje zemlje, kojim se samo začepljaju proračunske rupe, i dalje raste, administrativni aparat i javna potrošnja se ne smanjuju, a stranih investicija nema. Za godinu dana, Vlada FBiH se pozitivno izjasnila na 1741 različitu mjeru.

Postavljanje kadrova

Od njih su posebno važne, a u vezi s najznačajnijim problemima građana (nezaposlenost, zdravstvena, socijalna i mirovinska politika, korupcija, problemi mladih, isl). 32 mjere, tj. svega 1,8 posto. S druge strane najviše realiziranih mjera u vezi je s "kadrovskom politikom". Preciznije, 402 mjere ili 23 posto od ukupno realiziranih tijekom 2011. odnosi se na razrješenja i imenovanja na dužnostima u različitim institucijama, te upravnim i nadzornim odborima. Na radi se samo o gubljenju vremena i odvlačenju fokusa rada sa važnih stvari, nego i o neprihvatljivom širenju utjecaja politike i tamo gdje joj nije mjesto. U tom kontekstu, krajnje je vrijeme da se povede javna rasprava i precizno regulira koje su to dužnosti, odnosno radna mjesta "politička" (tj. mijenjaju se s promjenama na vlasti) i da se ograniči njihov broj, navodi se u analizi CCI-a.

Izvor: vecernji.ba