Država za čovjeka: Za 42 dana potrošili milijardu maraka

Bahatost koju vlasti u BiH pokazuju u raspolaganju prorračunskim sredstvima manifestira se, između ostalog, i time što se većina institucija još financira na osnovu odluke o privremenom financiranju, zbog nepoštivanja zakonom predviđenih rokova za donošenje proračuna, navodi se u priopćenju.

Tako 10 od 14 vlada u BiH i dalje financira javnu potrošnju na osnovu ove odluke, čime dokazuju da nisu sposobne zakonski upravljati proračunskim procesom.

U Bosni i Hercegovini nije slučajno da godinu i pol dana nakon izbora vlasti nisu u stanju donijeti proračun za sljedeću godinu, nego se financiraju odlukama o privremenom financiranju. Ovakve metode dovode građane pred "svršen čin" i nimalo ne doprinose transparentnosti proračunskog procesa. Odluke o privremenom financiranju se donose po hitnoj proceduri, u roku dan-dva, ne uzimajući u obzir mišljenja stručnjaka i javnosti. Privremenim financiranjem se ignoriraju tekuća makroekonomska kretanja i samo se ponavlja proračunska potrošnja iz prethodne godine, odnosno u samoj strukturi potrošnje se ništa ne mijenja, rekao je izvršni direktor Fondacije CPI Damir Mehmedbašić, navodi se u priopćenju.

fena