Država za čovjeka: U BiH se za sat rada može kupiti tek pašteta

...cijena i primanja u BiH i europskim zemljama kojim je dokazano da je plaća u BiH 4,7 puta manja nego u EU.

Prosječna bruto plaća u zemljama EU iznosi 3163 eura, a u BiH 663,6 eura (1294 KM).

Kada Nijemac od bruto plaće izmiri sve obveze prema državi, ostane mu 1458 eura, tako da je njihova satnica "teška" 8,41 euro (16,40 KM), za koliko se u mesnicama u Njemačkoj može kupiti kilogram mesa.

U "vojsci" radnika u BiH koji zarađuju male plaće, između ostalih se izdvajaju tekstilci, čija je satnica, uzimajući u obzir prekovremeni neplaćeni rad, prema računici Saveza sindikata RS-a, vrijedna tek 2,60 KM, a toliko košta i nešto kvalitetnija pašteta od 150 grama.

"Kada prosječnu isplaćenu plaću za tekstilnu industriju, koja na mjesečnoj razini iznosi 460 KM, gdje spada i prekovremeni rad koji nije plaćen, preračunate na satnicu, evidentno je da radnici i radnice za sat rada ne mogu kupiti ni dvije vekne kruha, jer po satu zarade tek 2,60 KM", rekla je stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS-a Božana Radošević.

Prosječna plaća u BiH, kako je potvrđeno u Agenciji za statistiku BiH, iznosi 828 KM, ali je taj iznos za većinu zaposlenih u privatnom sektoru samo pusta želja.

Službena statistika pokazuje da ugostitelji mjesečno zarađuju 551 KM, tako da ni oni nisu u mnogo boljem položaju od tekstilaca, prenose Nezavisne novine.

Informer.ba