FOTO  Država za čovjeka: Fotografije zbog kojih je zabranjen prilog na Federalnoj televiziji

U nedjelju u Dnevniku 2 nije emitirana redovna rubrika 'Nedjeljnik' Avde Avdića. Razloge je otrkrila Slobodna Bosna. U zabranjenom prilogu trebale su se naći fotografije potpuno uništenog automobila,  ali, ne bilo kakvog automobila. Radi se o službenom automobilu kojeg je u srpnju 2007. godine u prometnoj nesreći uništio aktualni ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš. I za to nikada nije odgovarao, jer prijava protiv njega kupi prašinu u nečijoj ladici, vjerovatno čekajući da nastupi zastara.

Bportal u posjedu je 'spornih' fotografija koje svekoliko pučanstvo nipošto nije smjelo vidjeti u programu FTV-a.

No, puno zanimljivija od fotografija je izjava koju je Kurteš, tada načelnik Sektora kriminalističke policije MUP Kantona Sarajevo, dao o okolnostima pod kojima se dogodila nesreća. U njoj Kurteš potvrđuje da se nakon nesreće udaljio s mjesta događaja prije nego je obavljena standardna procedura alko-testiranja i to zbog toga 'što je bio u šoku'. Taman tolikom da patrolu PU Novo Sarajevo 'zamoli' da ga odvezu kući!?

Kurteš je izjavu o nesreći koja se dogodila 16. srpnja 2007. godine, sat iza ponoći, dao dva dana kasnije, nakon što se 'odšokirao'. I kada nikakvo alko-testiranje ne bi imalo smisla. U izjavi je naveo i kako je vozio brzinom od 50-60 kilometara na sat, te da je izbjegavao nepoznato vozilo i završio na ogradi tramvajskog stajališta. I onda je pri toj, inače zakonom propisanoj brzini, totalno devastirao vozilo!?

A šta je Kurteš sat iza ponoći radio u službenom automobilu? Obilazio patrole po usmenoj naredbi tadašnjeg komesara Himze Selimovića, koji mu je naredio da ne pravi nikakve zabilješke o povjerenom zadatku, već 'samo da vidi šta rade patrole'. Ozbiljan zadatak, kojeg niko drugi nije mogao izvršiti osim načelnika Sektora kriminalističke policije kantonalnog MUP-a!?

Blago rečeno 'nategnutu' verziju događaja koju je Kurteš ispričao o uništavanju službenog vozila niko nije provjeravao. Što bi se desilo da je neki 'obični smrtnik' izazvao nezgodu? Da li bi i njeg policija umjesto na vađenje krvi u domu zdravlja odvezla kući? I zašto je za službeni automobil kojeg je svojevremeno uništio već bivši komesar MUP-a TK Nedim Mutapčić itekako bilo mjesta u programu FTV-a, a zbog onog kojeg je uništio Kurteš se zabranjuju prilozi? Treba li se uopće truditi za odgovor ili je dovoljno reći da je Kurteš kadar SDP-a i jedan od najodanijih suradnika Zlatka Lagumdžije?

I da, vrijedi citirati aktualnog ministra MUP F BiH: Napominjem da u tijeku dana nisam uopće konzumirao alkohol niti druga opojna sredstva što mi inače nije običaj!

Tekst i foto: Bportal.ba