Država dužna isplatiti štediše

strasbourg_europski sud za ljudska prava

''Bez obzira na činjenicu kako stara devizna štednja koja potječe iz vremena SFRJ stvara teret zemljama nasljednicama SFRJ, vladavina prava naglašava konvenciju koja zahtjeva od ugovorenih strana da trajno provede zakone koje su donijeli'', stoji na službenim stranicama suda, a prenosi Dnevni list.

Prema tome, sud je donio odluku da FBiH šest mjeseci nakon što presuda stupi na snagu mora isplatiti vladine obveznice i zaostale rate, a u slučaju kašnjenja rata mora platiti i zaostale kamate. S druge strane, Svtozar Nišić, predsjednik Udruženja za povrat stare devizne štednje, potvrdio je za Dnevni list kako su štediše dobile odluku suda na 25 stranica.

''U toj odluci stoji kako je BiH osuđena da krši osnovna ljudska prava štediša te da su štediše žrtve političara iz naše zemlje'', istaknuo je Nišić.

Prema njemu, iz odluke je nejasno na koji način će se vršiti isplata.

''Ostaje da vidimo na koji način će se riješiti, ali sigurno je kako nećemo dopustiti bilo kakvo odugovlačenje'', kategorički trvdi Nišić. Prema nekim procjenama, stare devizne štediše u BiH potražuju s kamatama oko tri i pol milijarde maraka.