FOTO  DRVO IZ KAMENJARA BOLJE PRENOSI ZVUK Guslanje je nekoć bilo način života, a ovaj mladić želi sačuvati to glazbalo od zaborava

Jovan Jeremić gusle

Danas, u modernom vremenu, malo je mladih ljudi koji se bave tradicijom, a još manje onih koji izrađuju gusle i tako, na svoj način, sudjeluju u očuvanju starih vremena i njihovom njegovanju. Jovan Jeremić iz Gacka jedan je od rijetkih koji su svoj talenat usmjerili u ovom pravcu. Ljubav prema ovom tradicionalnom se najčešće javlja još u ranom razdoblju života, pa tako je bilo i kod Jovana.

"Ljubav prema guslama je nastala još u ranom djetinjstvu i kao dječak volio sam da ih slušam. Kada sam dobio prve gusle, sjećam se, nisu imale neku posebnu izradu na sebi. Bile su bez glave. Tada mi je palo na pamet da pokušam da ih sredim, da napravim glavu i popravim im izgled. Taj svoj prvi rad čuvam i dan danas. Naravno da je to bio amaterski rad, ali mi je drag i uveo me je u ovaj svijet. Tada sam vidio da koliko- toliko imam talenta za ovaj posao i odlučio sam pokušati se baviti izradom gusala", uvodi nas Jovan u svoje početke.

A počeci su, kao i uvijek, nespretni bez mnogo samopouzdanja, ali Jovan nije odustajao. Svaki naredni rad je bio bolji od prethodnog i to mu je davalo dodatni elan da nastavi i da ne odustaje. Prve kompletne gusle koje je napravio su bile male gusle od orahovine i danas ih čuva kao suvenir. Tako je sve počelo. Ispočetka je bio problem oko nabavke drveta koje se koristi u izradi, ali je vremenom i to riješio. Drvo koje koristi je "javor mliječac".

"Ja osobno ne idem sjeći drva, nego sam u kontaktu sa ljudima koji to rade. Jako je važna struktura drveta, a struktura zavisi od mjesta gdje drvo raste. Iz kamenitih područja, drvo ima više godova koji bolje prenose zvuk. Zanimljivo je da su najbolje gusle one koje su napravljene od javora, ali okrenutog stabla sa sjeverne strane", kaže ovaj mladi umjetnik za Hercegovina.info

Proces izrade gusala nije jednostavan iako one ne govore u prilog tome.

"Prvi korak jeste kada se odere jare. Tu kožu zatim treba očistiti i potopiti u krečnu vodu. U ovisnosti od godišnjeg doba, te gusle ostaju u krečnoj vodi određeno vrijeme. Kada počne pod rukom da se čupaju dlake sa kože, onda se koža oljušti i razapinje se na okvire. Što je mlađe jare, koža je bolja, tj. stvara kvalitetniji zvuk. Kada se koža osuši kako treba, kida se dio koji se koristi za gusle. Potapa se u toplu vodu i tu odstoji sat ili dva. Posle toga, taj dio ide na gusle i montira se."

Svaki graditelj gusala ima svoje omiljene motive, a Jovanu je to kozja glava, kao najstariji i najčešći oblik gusala. Kozja glava je simbol slobode i visina. Takođe i motiv orla, a Jovan kaže da su na guslama često zastupljeni i orao i poskok, kao vječita borba dobra i zla. Kada je u pitanju boja koju koristi, Jovan kaže da je to najčešće “vodeni bajc”.

Narodi sa ovih prostora su mnogo pozornosti posvećivali narodnim predanjima, pa su zato i gusle trebale biti kvalitetne, jer su, između ostalog, u teškom hercegovačkom kršu bile jedini izvor zabave.

A kao sastavni dio gusala, ide gudalo, bez kojih gusle nisu kompletne.

"Pošto i ja guslam, najviše volim jednostavna gudala, lagana za rukovanje. I gudalo se može napraviti u bilo kome obliku, sve ovisi od ukusa. Gudalo se radi tako da na njemu bude konjska dlaka. Međutim, danas se ona teško može naći i izbacuje se iz upotrebe, a sve više se koristi silk. Silk je dosta dugotrajniji."

Guslanje je kroz povijest bilo način života, narodna književnost i svakodnevna razonoda. Za Jovana, kaže, imaju posebno značenje.

"Gusle predstavljaju narodnu tradiciju, a danas se nažalost, guraju pod tepih, naročito kod omladine. Moji vršnjaci sve više prihvataju zapadne trendove, i umjesto da gusle gledaju kao brend, prihvata se tuđe.

Možemo biti prepoznatljivi po njima u svijetu, a svaka guslarska pjesma nosi pouku i govori o moralnim vrijednostima."

Iako se već godinama bavi izradom gusala, tek je nedavno odlučio da ih prodaje. Zahvaljujući internetu, ljubitelji ovog instrumenta su čuli za njega, pa je svoje gusle prodavao i širom Europe. Pored izrade, bavi se i restauracijom i njihovom popravkom. Kada kupac poželi unikatan poklon koji će oduševiti, može se obratiti Jovanu Jeremiću, jer gusle koje on pravi, svake za sebe pričaju svoju priču.