Društvo hrvatskih novinara u BiH traži istragu i kažnjavanje počinitelja napada na novinare

Društvo hrvatskih novinara

Podsjetimo, napadi su se dogodili u mostarskom naselju Zalik dok su novinari snimali obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić na koje je ranije bačena eksplozivna naprava.

DHN BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja te, u skladu sa zakonskim propisima, kazni počinitelje verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu. Društvo hrvatskih novinara također zahtijeva da se otkriju i procesuiraju osobe koje su novinarima prijetile putem Facebooka.

- Sloboda medija i prava novinara da izvješćuju o događajima od javnog interesa u temeljima su demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina - priopćeno je iz Društva hrvatskih novinara u BiH.

Kako su u posljednje vrijeme učestale prijetnje, ali i fizički napadi na novinare, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjene krivičnog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti, stoji u priopćenju.