Drugi preminuli od koronavirusa je iz Konjica, i prvooboljeli u teškom stanju

Koronavirus Mostar Hercegovina
hercegovina.info

Druga osoba preminula u BiH od koronavirusa je 53-godišnji muškarac iz Konjica, koji je u subotu primljen na Odjel za infektivne bolesti SKB Mostar s teškom upalom pluća.

Je li i kakve bolesti imao ranije, na konferenciji za tisak kriznog stožera nisu znali reći, dodavši da te informacije ima Konjic. U iznimno teškom stanju je i prvooboljeli iz Mostara, a za kojeg je poznato da ranije nije bolovao.

„Nažalolost pozdraviti ću vas jednom tužnom viješću, da nam je preminuo prvi pacijent, 53-godišnjak koji je primljen iz Konjica. Imao je obostranu upalu pluća i unatoč svim naporima Infektivnog odjela preminuo je u kasnim prijepodnevnim satima. Što se tiče drugog pacijenta, također je na respiratoru i dosta teškoj situaciji, na Infektivnom čine sve i trebamo biti optimisti“, izjavio je prim. dr. Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.  

Muškarac iz Konjica drugi je preminuli od koronavirusa u BiH.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru rade se testiranja na koronavirus za tri županije.

„Mi smo testiranje na COVID-19 počeli vrlo rano. Kad smo dobili te uzorke ja sam vrlo optimistično mislila da ih uopće nećemo upotrijebiti. Međutim i nažalost, od 28. veljače uradili smo ih 165, a od toga je bilo 23 pozitivno u tri županije koje pokrivamo testiranjem“, kazala je doktorica Maja Ostojić, voditeljica mikrobiološkog laboratorija u SKB Mostar.

Istaknula je da su u početku, nekih 15-tak uzoraka slali na potvrdu, tzv. retestiranje na UKC Sarajevo. „Međutim, kako su nam se svi potvrdili, na našem stručnom stožeru u bolnici smo zaključili da ih više nema potrebe slati, jer bi razumno bilo u ovoj situaciji prištediti resurske Kliničkog centra Sarajevo, koji radi veliki dio uzoraka iz Federacije“, zaključila je Ostojić.

U HNŽ-u sada ima 22 oboljelih, a u ZHŽ-u je zabilježen prvi slučaj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.