DRLJAČA POTVRDIO U Federaciji od početka pandemije 7.000 radnika izgubilo posao!

Vesko Drljača.
FENA

"Od početka padnemije koronavirusa pa do ovog momenta posao je izgubilo nešto više od više od 7.000 radnika" izjavio je zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

"Vlada Federacije nema zakonskog osnova zabraniti firmama da radnicima daju otkaze, ali ono što Vlada može učiniti je stimulirati one poslodavce koji se odluče da ne otpuštaju radnike na način da preuzme dio obaveza za te radnike, odnosno da uplaćuje za te radnike. Za sve radnike koji budu otpušteni Vlada će kroz službe za zapošljavanje po redovnoj proceduri nastojati brinuti kroz  novčane naknade za nezaposlene u skladu sa zakonom", objasnio je Drljača.

Dodao je kako će se na sjednici Vlade Federacije u petak razmatrati stabilizacijski plan mjera i aktivnosti za Federaciju.

"Premijer Novalić je već formirao tim koji je već održao sastanak sa članom Predsjedničkog doma te ih upoznao sa određenim pitanjima i riješenjima. Bilo je određenih komentara i u skladu s tim će se izvršiti korekcijske dopune tog prijedloga plana."