DRINSKE MUČENICE Sto metara od mjesta gdje su zaklane niče katolička crkva

Crkva Drinskih mučenica Goražde

U gradu Goraždu, sjedištu istoimene vrhbosanske župe, počela je gradnja prve crkve u čast bl. Drinskih mučenica, i to 80 godina nakon njihove mučeničke smrti i 10 godina nakon proglašenja blaženim (beatifikacije). Naime, nakon što je Služba za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Grada Goražda 15. svibnja 2021. izdala rješenje o odobrenju za gradnju crkve bl. Drinskih mučenica, 12. lipnja ove godine s gosp. Arminom Marićem, predstavnikom izvođača radova - tvrtke Markan d.o.o. Goražde, potpisan je ugovor za gradnju crkve, čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

Tako je nakon svih pripremnih radova 13. srpnja 2021., dolaskom strojeva za iskop zemljišta, službeno počela gradnja ove crkve te su pripremne radove izvršili pripadnici Oružanih snaga BiH, dok su izvođači posao s izgradnjom počeli u ponedjeljak, 19. srpnja. Ono što je osobito važno naglasiti, jest da župnik i njegovi župljani u ovom poslu imaju snažnu potporu civilnih vlasti grada i županije, što se, između ostaloga, na poseban način očitovalo prisustvovanjem gradonačelnika grada gosp. Ernesta Imamovića početku radova na izgradnji crkve.

Plan je da crkva bude pod krovom do blagdana bl. Drinskih mučenica

Prema riječima goraždanskoga župnika don Josipa Tadića, planirano je da crkva pod krovom, s izgrađenim zvonikom, bude do 15. prosinca ove godine, odnosno do blagdana bl. Drinskih mučenica. Za potpun završetak svih poslova potrebno je oko pola milijuna maraka, kazao je župnik vlč. Tadić i dodao da sva sredstva još nisu osigurana, ali da je za prvu fazu radova osigurano dovoljno novca. Također je izrazio nadu da će ostatak novca biti prikupljen postupno, uz razumijevanje svih koji žele podržati gradnju crkve, ponajprije štovatelja bl. Mučenica i svih onih  koji prepoznaju važnost ove crkve u ovome gradu i kraju.

Crkva Drinskih mučenica Goražde

Kompleks budućega svetišta, osim same crkve, uključuje muzej, spomen-sobu, prostrani trg i svratište, koji će biti izgrađeni u blizini postojeće zgrade županijskih institucija.

Inače, ova se crkva gradi neposredno uz mjesto na kojem je od 1889. godine stajala katolička župna crkva Presvetoga Srca Isusova, koja je nakon Drugoga svjetskog rata najprije pretvorena u konjušnicu, potom u skladište te sve više propadala, da bi se 1957. većim dijelom urušila, od koje je 1959. preostao tek sjeverni zid i dva kamena ulazna stepenika. Nakon toga crkva je potpuno uklonjena do te mjere da su joj i temelji preorani. Istodobno, nova će crkva biti na udaljenosti svega stotinjak metara od nekadašnje vojarne u kojoj su Blaženice 1941. godine podnijele mučeništvo, a neposredno iznad lokacije 2010. godine srušene obiteljske kuće svećenika don Ante Bakovića, u kojoj su se, još u noći njihova stradanja, dogodila prva svjedočanstva o mučeništvu sestara, koja su i bila ključna u procesu za beatifikaciju, a nadamo se i skoru kanonizaciju Drinskih mučenica.

Podsjetimo, časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi – Austrijanka Berchmana Leidenix, Hrvatica Jula Ivanišević, Slovenke Krizina Bojanc i Antonija Fabjan te Mađarica iz Hrvatske Bernadeta Banja – živjele su i časno obavljale svoje redovničke dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Iz samostana, koji je potom zapaljen, četnici su ih nasilno odveli 11. prosinca 1941. Četiri sestre – Julu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu – doveli su u Goražde, gdje su bile smještene na drugi kat tadašnje vojarne kralja Petra Karađorđevića. Najstarija sestra Berchmana, iznemogla od puta po snijegu, ubijena je kod staroga pračanskoga mosta u Sjetlini. Ostale četiri sestre, braneći redovnički zavjet čistoće i vjernost Bogu, nakon što su na njih četnici nasrnuli, radije su izabrale put u smrt nego oskvrnuće zavjeta te su bježale kroz prozor. Izmrcvarene i polomljene četnicima nisu bile od koristi, zbog čega su pred zgradom tadašnje vojarne, današnje škole, sve četiri zaklane. Na tom je mjestu u rujnu 2011., dan nakon beatifikacije sestara u Sarajevu, Grad Goražde, u suradnji s Vrhbosanskom nadbiskupijom i Družbom časnih sestara Kćeri Božje ljubavi, otkrio spomen-obilježje, koje je od tada mjesto redovitog dolaska više tisuća hodočasnika u ovaj grad.

Crkva Drinskih mučenica Goražde

Stotinu katolika

Župa Goražde, koja pokriva više općina jugoistočne Bosne – Goražde, Višegrad, Rogaticu te dijelove općina Rudo, Novo Goražde i Pale-Prača, teritorijalno je među najvećim župama Vrhbosanske nadbiskupije. Prema posljednjem popisu stanovništva, u župi je bilo nešto manje od stotinu javno izjašnjenih katolika. Svete se mise slave redovito u kapelici sv. Dominika, u sklopu župne kuće u Goraždu te u Gospinoj crkvi u Rogatici, dok je u Višegradu sv. misa o Dušnom danu na tamošnjem katoličkom groblju. 

Crkva Drinskih mučenica Goražde

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.