DRAMA U BOSANSKOJ KRUPI Djeca se igrala vani, a samo dva sata poslije na tom mjestu je bilo metar i pol vode

Bosanska Krupa poplava

Pripadnici Službe za spašavanje na vodi i pod vodom Bosanske Krupe trenutačno se nalaze u mjestu Krušnica, gdje je istoimena rijeka od ostatka grada potpuno odsjekla oko 350 domaćinstava.

"S čamcima pomažemo ljudima koji idu na posao, kojima su potrebne namirnice, lijekovi i sve ostalo. U isto vrijeme na Uni je ugroženo između 200 i 300 objekata. Oni su još pod vodom. U Bihaću je vodostaj Une u stagniranju i opadanju, ali kod nas raste i njeno korito ne može primiti sve količine vode. Evakuirali smo oko 15 domaćinstava, uglavnom starije koji su željeli otići, ali nažalost mnogo njih želi ostati kod kuće. Njima smo pomogli da se bolje zaštite od prodora vode, da podignu namještaj ako imaju spratove i češće ih obilazimo", kazao je za Avaz rukovoditelj Službe Tarik Halkić.

Stanovnici ovog dijela BiH s poplavama su se suočili i u prosincu prošle godine, ali njene razmjere nisu bile ni blizu trenutačnim. Halkić govori i svoje iskustvo o brzini kojom je jučer rastao vodostaj Une.

"Moje dijete se na parkingu u kampu u Halkićima, stotinjak metara od rijeke, igralo oko 19.15, a već u 21 sat razina vode na tom mjestu bila je metar i pol. Sada je u bungalovima u tom kampu skoro dva metra visina vode", kaže Halkić.