Dragan Čović: Poništit ćemo sve braniteljske revizije rađene u posljednje 4 godine

Dragan Čović
...na pitanje novinarke Ilijane Azinović hoće li raditi na ispravljanju i je li moguće ispraviti ono što je urađeno u prošle 4 godine kada je riječ o braniteljskoj populaciji, ističe:

"Nedopustivo je da neko izvrće istinu o domovinskom ratu, o proteklom ratu. Za nas je domovinski. Za nekog je drugačiji, ali istina o domovinskom ratu je takva kakva je. Onaj ko je učinio zločin, učinio je zločin. I opet oni nisu dio naroda, dio neke političke stranke nego pojedinac koji je nešto uradio. Tako da ja na svaku žrtvu gledam slično.

Što se tiče hrvatskih branitelja, njima smo slali vrlo jasne poruke: poništićemo sve revizije koje su rađene u posljednje 4 godine. Apsolutno poništiti sve revizije.

Ako je neko nešto zloupotrijebio, za to opet ima sankcija, ima način kako raditi. Ali raditi reviziju samo zbog toga što se nekom ne sviđa, zbog tog što ste predstavnik jedne politike ili jednog naroda, to je nedopustivo. A toga je bilo i previše. Tako da je vrlo jasna poruka - poništiti sve revizije koje su rađene u posljednje 4 godine.

Uostalom, to je čak ustavna obaveza jer Ustavni sud Federacije donosio je nekoliko odluka o nelegalnosti procesa revizije, koje provodi aktuelni ministar u Federalnoj vladi. I to je nešto što moramo raditi i to je način kako zaštititi dostojanstvo naših branitelja."