Dragan Čović: Na visokoj razini je sigurnosna situacija za doček pape Franje

Dragan Čović

U okviru protokola posjete, najzahtjevniji dio je, potvrdio je Čović, onaj na stadionu Koševo, gdje će biti upriličena Sveta misa na kojoj se očekuje između 70 i 80 tisuća vjernika.

Dodao je da su na raspolaganju stavljene sve policijske agencije i da nema razloga za brigu jer je, kako kaže Čović, omogućeno da 6. lipnja na sedam lokacija koje će papa posjetiti bude sve uredu.

Navodeći da te lokacije (Međunarodni aerodrom Sarajevo, Predsjedništvo BiH, stadion Koševo, Apostolska nuncijatura, Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, Franjevački Međunarodna centra, Nadbiskupijski centar za mlade "Ivan Pavao II") iziskuju poseban tretman, Vilić je istaknuo da su sve sigurnosne agencije u BiH s agencijama iz Vatikana obišle ​​svaku mjesto i utvrdile sigurnosni plan.

- Uspostavili smo suradnju is regionalnim agencijama, a kako bi proteklo sve u najboljem redu pripreme vršimo is Kliničkim centrom Sveučilišta u Sarajevu, Oružanim snagama, Profesionalnom vatrogasnom brigadom - rekao je Vilić.
Građanima Sarajeva i prisutnim gostima poručio je da posjetu pape ne prate s otvorenih prozora, da vožnju automobilima svedu na najmanju moguću mjeru i da ne bacaju cvijeće na papu Franju.

Za suradnju s policijskim agencijama građanima je na raspolaganju telefonska linija 033.779.118.

Vilić je najavio da će nakon 20. svibnja biti poznat točan broj policijskih službenika koji će osiguravati posjetu poglavara Katoličke crkve, a 21. i 22. bit će održani sastanci s policijskim agencijama iz Hrvatske s obzirom da je veliki broj hodočasnika i vjernika prijavljeno iz ove države.

- Posjetu pape smatramo prilikom da dokažemo spremnost da ćemo uraditi sve na visokoj profesionalnoj razini - izjavio je Vilić na kraju današnje pres-konferencije u Sarajevu.

Prilikom osiguranja maksimalne sigurnosti za papin pohod BiH posebna pažnja će biti usmjerena i na analiziranje komentara na svim društvenim mrežama na internetu.