Dragan Čović: Mostar treba imati gradonačelnika Hrvata

Dragan Čović
ocjenjujući da je međunarodna uprava nametnula takav nepravičan statut zbog kojega Hrvati ne mogu imati barem prvog čovjeka u Mostaru što nije slučaj niti u jednome većem gradu BiH.

"Jedan grad u BiH mora imati hrvatsku većinu. Ne znam zašto nekome smeta Mostar kada Sarajevo danas ima više od 94 posto Bošnjaka", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon što je s HKDU-om potpisao sporazum o strateškom partnerstvu.

Dodao je kako od OHR-a očekuje da promijeni Statut te ga uskladi sa zakonodavstvom BiH.

Čović je u ponedjeljak navečer razgovarao s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom te je preložio izmjene kako bi se gradonačelnik Mostara birao izravno na izborima a ne posredno kroz Gradsko vijeće Mostara, koje se u 17 pokušaja nije moglo odlučiti između hrvatskog i bošnjačkog kandidata Ljube Bešlića i Suada Hasandedića.

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko je nakon sinoćnjih neuspješnih razgovora s predstavnicima političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća najavio kako će do kraja tjedna donijeti odluku o rješenju mostarske krize.

Čak 430 dana nakon općinskih izbora u Mostaru nije izabran gradonačelnik, a nije usvojen niti proračun za 2009. godinu zbog čega su uposlenici gradskih institucija u općem štrajku.

  hina