Dragan Čović: Minimum je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda

Dragan Čović: Minimum je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda
...na svim administrativnim razinama vlasti, sukladno odlukama Ustavnog suda BiH - kazao je u petak novinarima u Mostaru Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH.

- To znači osigurati legitimnost u izboru članova Predsjedništva BiH, klubova domova naroda i kada je u pitanju Grad Mostar - istaknuo je Čović.

Tijekom sjednice Predsjedništa HNS-a BiH, koja se održava u Mostaru, raspravljalo se o aktualnoj političkoj situaciji i zaključeno je kako je strateški interes hrvatskog naroda u BiH euroatlantski put BiH - kazao je Čović novinarima.

Na upit novinara jesu li krenuli sastanci s predstavnicima međunarodne zajednice oko Izbornog zakona, Čović je istaknuo kako je tih sastanak u posljednjih mjesec bilo jako mnogo.

Po njegovim riječima, do kraja veljače bi se trebao prepoznati nekakav rezultat, uspjeh ili neuspjeh tih razgovora koji predstavnici političkih stranaka u BiH vode s različitim međunarodnim predstavnicima.

Čović je dodao kako bi se izbori trebali raspisati u prvom tjednu svibnja.

- Imamo tri mjeseca ispred sebe. Uporno ću zagovarati da postoji dovoljno vremena da se dogovorimo oko minimuma kojeg smo postavili - izjavio je Čović.

Kazao je kako će krajem veljače u BiH stići predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i tada bi trebali predati upitnik, ali do tada bi se trebalo znati "dokle smo otišli s pripremama zajedničkog stava koji može dobiti parlamentarnu većinu oko izmjene Izbornog zakona".

Naglasio je kako je kontaminiran politički prostor zbog nervoze kako napraviti promjene te da neki žele zadržati "status quo".

Poručio je kako "ćemo do kraja drugog mjeseca biti svjesni stvarnosti, kakva god da jeste".

Čović nije htio komentirati podnošenje kaznene prijave Udruženja logoraša Mostar protiv njega i Bože Ljubića.

- Vjerujem duboko u ovu državu sa svim njezinim nesavršenostima. Tako da institucije koje su zaprimile taj papir bavit će se s tim - rekao je Čović.

Vezano za deklaraciju koju je donijela Skupština Hercegbosanske županije o haškoj presudi, Čović je istaknuo kako svaka institucija može donositi deklaracije, rezolucije, zaključke...

- Držim da je sve u funkciji ovog ambijenta i ova tri mjeseca ispred nas - zaključio je Čović.

fena