Dr Dražen Pehar: Slavo Kukić nanio je financijsku štetu od 1,5 milijuna maraka HT Mostaru

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" profesor Fakulteta političkih i društvenih znanosti Međunarodnog univerziteta Sarajevo dr Dražen Pehar.

- U Kukiću vidim destruktivca koji je jednom prilikom na TV-u rekao da se Ustav može tumačiti "i ovako, i onako". Ovakva izjava govori da on nema intelektualni integritet - kazao je Pehar.

Kako gledate političku situaciju u BiH?

Situacija nije bila nikada gora jer bošnjačko-muslimanska elita insistira na interpretaciji Daytona koja generira dalji sukob i koja kaže da se sukob nastavlja, samo drugim sredstvima. S druge strane, međunarodna zajednica je izgubila kompas što se pokazalo odlukom Valentina Inzka o suspenziji odluka SIP-a. To je otvorilo vrata sukobima, animozitetima i protuustavnom stvaranju Vlade FBiH. Pod svim tim tenzijama ne može ništa dobro nastati, kada se napravi takav gaf i greška na jednom dijelu BiH, vrlo teško se može popraviti situacija na državnoj razini.

Za kandidata za mandatara predložen je Slavo Kukić. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Nije dobro što se u Predsjedništvu glasalo preferencijalno, a ne konsenzusom. Ova odluka ne odražava volju sva tri naroda u BiH i ne očekujem prolazak Kukića. To je samo farsa. Kukić je bio član Komisije za pravljenje nacrta novog Ustava BiH, a sve što je tada predlagao bilo je antidaytonsko. Rekao je da Daytonski sporazum ima grešku, da se ne može popravljati, a sada bi on trebao biti mandatar. Nanio je financijsku štetu od 1,5 milijuna maraka "HT Mostaru" i za to postoji presuda. Očekivati je da takav mandatar to isto sutra uradi i u državnim institucijama. U Kukiću vidim samo jednog destruktivca koji je jednom prilikom na TV-u rekao da se Ustav može tumačiti "i ovako, i onako". To dokazuje da taj čovjek nema intelektualni integritet.

Sigurno je da Kukić neće dobiti podršku Parlamenta BiH, smatrate li da, oni koji su ga predložili, na ovaj način pokušavaju produbiti krizu?

Ovo je sve skupa jedna igra u prazno. Komšić sluša ono što mu kaže Lagumdžija, on svog identiteta nema, dok je Izetbegović učio politiku od svog oca. Ako te dvije stvari uzmemo za ozbiljno vrlo je jasno šta oni hoće. Oni ne rade na rješavanju problema nego na razgradnji i delegitimiranju svih mogućih institucija u kojima igraju političku ulogu. Ovo je izgubljena godina što se tiče državnih institucija.

Koliko je, prema Vašem mišljenju, čvrsta platforma SDP-a i je li kandidiranje Mladena Ivankovića Lijanovića za mandatara dokaz da nešto ne štima?

U normalnoj državi nijedan Lijanović ne bi imao nikakvu izvršnu funkciju zbog financijskog interesa. To su mesari koji hoće da prilagode zakonski okvir sebi kako bi mogli zaraditi pet milijardi, a danas zarađuju tri milijarde maraka. Lijanovići i njihova stranka u svakoj drugoj zemlji bi bili zabranjeni zato što su plaćali glasove 100 maraka i još se javno hvalili time.

Kako gledate na trenutnu političku poziciju Republike Srpske u odnosu na FBiH i u okviru BiH?

S današnjeg aspekta očigledno je da je u Republici Srpskoj sve mnogo lakše, jednostavnije i da je stabilnija. FBiH je u stagnaciji. Slažem se da je otvaranje strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa simbolička pobjeda za predsjednika RS Milorada Dodika, ali EU rijetko stvori dobru i efikasnu vanjsku politiku, tako da sam skeptičan.

glas srpske