Doris Pack: Hrvatima treba javni TV emiter u Mostaru, a OHR treba ukinuti

doris pack, BIH, inicijativa, kanal na hrvatskom jeziku, FBIH, doris pack
"Međutim, to je nešto što je dogovoreno u Washingtonu, potvrđeno Daytonskim sporazumom i nešto s čim moraju da žive, da nađu način kako da žive s tim ili da to promijene", rekla je Pack.

Ona je ocijenila da je pitanje položaja Hrvata u FBiH složenije u odnosu na ostale probleme s obzirom na to da je hrvatska populacija najmalobrojnija u BiH, te da bi jedan od dobronamjernih gestova bio da se Hrvatima omogući uspostavljanje javnog emitera koji bi bio smješten u Mostaru.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Pack je za "Glas Srpske" istakla da EU ne postavlja nikakve rokove, već da to mogu jedino ljudi u BiH.

"Mi smo jasni u jednom, ako želite da se priključite EU, morate da slijedite isti put kao i sve ostale zemlje i da sami sebi odredite rokove i aktivnosti koje se moraju odvijati u tom smislu. Naravno, to ne možete uraditi ako nemate Vijeće ministara BiH", rekla je Pack.

Ona je ocijenila da bi OHR trebalo buti zatvoren, jer je obavio ono što je trebalo, te da je na domaćim političarima da preuzmu odgovornost i zadatke na sebe.

"O ukidanju OHR-a ne odlučuju samo europske zemlje, i druge zemlje imaju svoj glas u tome i postoje određene interesne grupe koje žele da vide nastavak angažmana OHR-a u BiH", dodala je Pack.

nezavisne novine