Donosimo priču o hercegovačkoj dvojnici Monice Bellucci

Dragana Kašiković
hercegovina.info

Ako ste u posljednjih nekoliko godina šetajući najjužnijim gradom Bosne i Hercegovine naišli na crnku, izrazito krupnih i smeđih očiju i podsjeća vas na nekoga poznatog - ne niste naišli na Monicu Bellucci.

Monica je još prije par godina završila svoj posao ovdje i otišla da l` u Italiju, da l` u Hollywood, ali je ostala mlada, amaterska glumica Dragana Kašiković, koja je bez lažne skromnosti dobila epitete poput "dvojnica", "slika i prilika", "preslikana" Monica Bellucci.

Nije joj ljepota jedini adut, ali joj je sigurno pomogla da stane rame uz rame sa poznatom glumicom. Draganin razvojni put seže u razdoblje prije deset godina, točnije u 2010. godinu, kada ova talentirana mlada žena dobiva priliku prvi put se okušati na daskama koje život znače.

"Bila sam prvi razred srednje ekonomske škole, što sam kasnije svakako htjela i nastaviti, ali onda se dogodio jedan preokret u mojim željama. Dobila sam poziv da glumim u jednoj predstavi koja govori o braku. Tada zaista nisam znala da uopće mogu glumiti i biti na pozorišnim daskama, ali eto poželjela sam se oprobati u tome i bila sam prilično zadovoljna. Premijera je bila baš za moj 16. rođendan i od tada moji snovi idu u nekom drugom pravcu", opisuje za hercegovina.info svoje početke ova dvadesetšestogodisnjakinja.

Predstava "Brakčarenje" i njen nastavak "U šta gledah, jadna li sam?", samo su utabali put ovoj mladoj ženi za samostalan rad u monodrami "Oporuka" Desanke Maksimović. Raditi monolog predstavlja sam vrh glumačke sposobnosti i za mnogo starije i iskusnije glumce, ali za Draganu to je bilo tako lagano, kao da se podrazumjeva. Kao da je rođena sa tim i nosi ga u sebi. 
Sama transformacija od Desanke do Monike govori mnogo. To i jeste ono sto odlikuje vrsnog glumca, sposobnost metamorfoze.

Dragana Kašiković

Ako je njena pojava nekome i promakla, sasvim sigurno je skrenula pažnju na sebe kada je postala dvojnica čuvene Malene. Da nije bilo dovoljno snimati njene scene, tako su Draganu i van seta počeli miješati. Poziv za statiranje bio je ulazna karta za suradnju u filmu "Na mliječnom putu" Emira Kusturice.

"Za snimanje ovog filma sam se prijavila tako što sam otišla na kasting kao i ostalih 3.000 ljudi koji se taj dan pojavilo tamo. Na samom početku snimanja sam dobila poziv kao statista za jednu scenu i tada sam radila samo taj jedan dan, a ostale dvije godine čekala još neki poziv ili bilo što, što će me odvesti na snimanje filma. Sjećam se da je tada moja želja za glumom bivala sve veća. I tako je jednog dana uslijedio i poziv od redatelja Slobodana Dedejića da mu treba pomoć oko statista iz Bileće. Odazvala sam se, trudila što bolje uraditi svoj zadatak i tada sam došla kao vođa statista", priča nam Dragana.

I to samo do mtrenutka dok nisu primijetili sličnost sa italijanskom divom.
"Kada sam prvi dan došla na snimanje, statisti koji su već snimali prije sa Monicom su me pitali da se slikaju sa mnom. Primijetili su izraz čuđenja na mom licu i upitah ih: “Zašto sa mnom pored Monice i Slobode (Slobode Micalović)?” A oni su odgovarali: “Zar ti nisi Monica?!” Samo sam se nasmijala. To je jedna simpatična anegdota sa tog snimanja."

Dalje je gluma vodi ka Nušiću i njegovoj Marici u "Sumnjivom licu". Kaže da je ova predstava najviše puta izvedena i da je možda i jedna od najbolje organiziranih koje je radila.

"Bili smo ekipa koja je na sceni disala kao jedan. To su mi divne uspomene na prijateljstvo i kolege", prisjeća se Dragana jednog od brojnih izvođenja.

Dragana Kašiković

Laganim korakom i plesnim cipelicama, hercegovačka Monica nam dokazuje da su gluma i ples usko povezani, a to govori i podatak da je Dragana završila plesnu školu i da je bila balkanska prvakinja u latino plesovima. Jedno vrijeme je čak imala i svoju plesnu školu, simboličnog naziva "Dirty dance".

Dragana je 2017.godine dobila ulogu života, a 2019. godine je uduplala. Trenutno je na pauzi, igra dvadesetosatnu ulogu majke, ali i dalje tinja želja i volja za povratkom u kazalište. Pa možda opet zaigra umjesto Monice. Ili pak pored nje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.