Don Tomo Vukšić imenovan za prvog biskupa vojnog ordinarija

Don Tomo Vukšić
Imenovanje je danas točno u podne, a po nalogu Svete Stolice, u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru obznanio apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico. Podsjetio je da je Ugovor između BiH i Svete Stolice, koji se odnosi na osnivanje Vojnog ordinarijata za vjersku skrb katoličkih vjernika članova Oružanih snaga, potpisan u Sarajevu 8. travnja 2010. i ratificiran u Vatikanu 14. rujna iste godine.

"Radi se o imenovanju od velikoga značenja, zbog puno motiva: ne samo za Crkvu, nego za cijelu BiH. Ovo je posebno važno za Crkvu u BiH, jer vjerska skrb za katoličke vjernike članove Oružanih snaga - koja je osigurana već više godina - uzdignuta je na razinu Vojnog ordinarijata, kao što se događa u mnogim zemljama, i sada će moći biti vršena i koordinirana od jednoga biskupa. Osim toga, ovo imenovanje je važno također jer još jedan nasljednik apostola dodaje se petorici članova Biskupske konferencije", kazao je nuncij D'Errico koji je potom čestitao novoimenovanom biskupu Vukšiću, ali i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji na čelu s njezinim biskupom Ratkom Perićem.

Nuncij D'Errico je uputio i izraze iskrene zahvalnosti "onima koji su već odavno pripravili ovaj događaj Crkve: a to jest don Tomi Kneževiću i njegovim suradnicima, koji su s velikom posvećenošću i kompetentnošću obavili uistinu pionirski posao, u onome što se odnosi na vjersku skrb katoličkih vjernika članova Oružanih snaga i na organizaciju Ureda koji je već uključen u strukturu Ministarstva obrane i Oružanih snaga". Zahvalio je i "civilnim vlastima i vladinim ustanovama koje su doprinijele sretnom ishodu pregovora za potpis i ratifikaciju Ugovora o Vojnom ordinarijatu, a posebice najvišim vlastima Ministarstva obrane i članovima Mješovitog povjerenstva koji su s velikom kompetentnošću obavili zadaću da harmoniziraju razne prijedloge o specifičnim točkama Ugovora".

Don Tomo Vukšić je rođen 9. siječnja 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. lipnja 1980. Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986). Od 1986. do 1988. vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića. Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988-1991), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991) tezom: "Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903."

Vrativši se u domovinu, bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991. do 1994.), predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992-1997), vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.), sudski vikar u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji (1993-2009), ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998. do 2005.), član Mješovitog povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sada je generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije (od 2009.), profesor patrologije i ekumenske teologije na Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, profesor patrologije i ekumenske teologije na Teološkom institutu u Mostaru (od 1991).

Odlično poznaje talijanski jezik, zna također njemački i francuski. Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja.


(Fena)