DOMOLJUBLJE IZ PORIVA, NE IZ ZANATA 30. godina otkako je goloruki narod stao pred tenkove

Polog tenkovi
hercegovina.info

Sutra se navršava 30 godina kako je goloruki narod stao pred tenkove JNA u selu Polog, te zadržavao tenkove naoružan samo nadom i vjerom u mir. Danas na te dane asocira Spomenik zaustavljanju tenkova sagrađen 2011., ilustracije na zidu osnovne škole u Pologu, te sjećanja sudionika. Upravo kod osnovne škole je i zaustavljen prolazak tenkova JNA.  

Selo Polog je smješteno između Mostara i Širokog Brijega, gotovo pa podjednako udaljeno od oba mjesta, a tik uz prometnicu. Upravo je to bilo presudno da se baš ovdje 7. svibnja 1991. zaustavi prodor tenkova JNA, a da se o tom mjestu čuje u svim krajevima bivše države i šire. Nenaoružani narod stopirao je tenkovsku kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske. Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pokovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen i Jure Skoko. Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve više Hrvata iz cijele Hercegovine - Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskog... Riskirali su i svoje živote, jer bi samo jedan ispaljeni metak značio i tenkovski kontranapad. 

Misno slavlje na Pologu, kako nam je potvrdio župnik Župe Polog don Pero Marić predvoditi će novi mostarski biskup Petar Palić. Prije toga kod spomen obilježja predmoliti će fra Miljenko Stojić. Dani su ovo kada se žitelji Pologa sjećaju vlastite borbe Davida i Golijata - tijelima protiv tenkova, domoljublja koje nije imalo cijenu. Uz Župno i narodno obilježavanje godišnjice ima i HNS. 

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.