DOMAĆA PRAVDA Ubojice i kriminalci slobodni k'o ptice, a za metar drva i kilo duhana u zatvor

Čekić i sudac
Ilustracija

U kontekstu nemilih obljetnica stradanja bh. Hrvata zadnjih dana podsjetili smo se na jednu bitnu stavku.

Ratni zločici koji su klali i djecu i starce, osobito nalogodavci i dalje žive slobodno. Kazne i procesi nisu obuhvatili glavne ribe, i zapravo nisu vrijedni ni spomena, niti su pandan zločinu koji se dogodio.

Za zločin na Uzdolu v.d zapovjednik Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH dobio je osam godina zatvora jer nije spriječio zločin.

U prosjeku je za jedno ubijeno dobio malo više od dva mjeseca zatvora. Uz njega "koji nije spriječio" živ je i onaj koji je naredio, a svakako i oni koji su izvršili. Njihove odgovornosti nema. Par procesa i još sitnije ribe pale su za zločin u Grabovici, a isti nalogodavci slobodno žive. 

Masakr u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine.

Haaško tužiteljstvo je u postupku protiv tadašnjeg načelnika glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića tvrdilo daje on izdao zapovijed da se vojnici 9. motorizirane i 10. brdske brigade iz sarajevskog 1. korpusa upute u Jablanicu kako bi sudjelovali u operaciji "Neretva 93" protiv Hrvata. No, Haaški sud je Halilovića oslobodio kaznene odgovornosti za taj zločin. 

Nepravda u hrvatskim selima i mjestima ni u jesen 2021. nije nivelirana pravdom, što tužne obljetnice dodatno zamrači.

Uz ratne zločince, oni koji još slobodnije hodaju Bosnom i Hercegovinom su kriminalci, koji još uvijek nemaju zajedničkog nazivnika, pa ih dijelimo na naše, njihove i njegove kriminalce, kao da je irelevantno što je svaki od njih zapravo lopov.

Zapravo se stječe dojam da što više pojedini kradu i otuđuju državi, te vlastitu narodu, to su zapravo sigurniji.

Umjesto njih u policijskim i tužiteljskim priopćenjima nižu se informacije o pokojem duhandžiji, sitnom dileru s par jointa, te šalje sustavna poruka da za zločin i kriminal nema kazne. Vjerovatno bi, da je živio u BiH Dostojevski pisao roman posve obrnuta naslova.

Gotovo da se ne sjećamo bilo kakvog sudskog procesa u BiH koji je iole vrijedan spomena izuzevši "Respiratore", no dosadašnja praksa govori da i tu treba sačekati kraj. U tom procesu se iskristaliziralo kako radi domaća politika. Prvi do Bakira Asim šalje premijeru tvrtku preko koje će oprati novac za respiratore.

Prvooptuženi je i dalje federalni premijer, a lider SDA je u početku uhićenja u ovom predmetu ocijenio "udarom na Bošnjake". Isti recept viđali smo u sva tri naroda.