DOM NARODA PSBiH Podignut prag za ulazak u PDV sustav s 50.000 na 100.000 KM

Dom naroda PS BiH

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatio da prag za ulazak u PDV sustav bude povećan sa 50.000 na 100.000 KM.

Time je omogućena primjena ove ove odluke.

Povećanje praga je značilo izmjene Zakona o PDV-u, koje je ranio prihvatio Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Izmjene su predložili parlamentarci SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

Komisija za financije i proračun Doma naroda podržala je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, prijedlog tog zakona.

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno da je razlog za povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom razdoblju, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za buduće razdoblje.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je jučer kako očekuje da će Dom naroda usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, kojim će prag za ulazak u sustav PDV-a biti povećan sa 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Kazao je da će, ako u Domu naroda budu usvojene izmjene zakona, javni prihodi biti smanjeni za 25 milijuna KM.