DOM NARODA Očevi zaposleni u institucijama BiH moći će raditi pola radnog vremena ako se brinu o djetetu?

Dom naroda PS BiH
Ilustracija/Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta.

Spuštanje stupnja invaliditeta za izdavanje znaka

Predložene izmjene uključuju mogućnost obilježavanja vozila posebnim znakom u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stupnjem invaliditeta od 80 posto i više, dok trenutna odredba propisuje da je to stupanj invaliditeta od 100 posto. Cilj izmjene je smanjenje stupnja invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti s dosadašnjih 100 posto na 80 posto i eliminacija diskriminacije osoba s invaliditetom u odnosu na takve osobe u susjednim državama i u državama Europske unije, gdje je taj postotak obično 80 posto, ponekad i niži, prenosi Fena.

Pravo na pola radnog vremena za brigu o djetetu

Također, izaslanici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji je predložio Zastupnički dom. Ranije usvojeni zakon predviđa da žena, nakon isteka porodiljnog dopusta, s djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo raditi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo raditi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta. Ovo pravo može koristiti i zaposlenik – otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu ili osoba koja se brine o djetetu u slučaju smrti oba roditelja, ako roditelji napuste dijete ili ako nisu u stanju brinuti se o djetetu.

Dodatno, predviđa se da žena s djetetom ili zaposlenik – otac djeteta imaju pravo raditi polovinu punog radnog vremena dok dijete ne navrši tri godine ako mu je, prema nalazu ovlaštenog doktora medicine, potrebna pojačana njega.

Povećanje granice za registraciju poreznih obveznika

Izaslanici bi također trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je također predložio Zastupnički dom, a kojim je predloženo povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Na dnevnom redu bi se trebalo naći i izvješće o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2022. godinu, te Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Trebala bi biti razmatrana i izaslanička inicijativa Kemala Ademovića, koju u utorak nije podržalo Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost, a kojom se od Vijeća ministara BiH, a posebno od Ministarstva sigurnosti BiH, traži žurno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.