DOM NARODA Danas o akcizama, o plaćama, PDV-u, sukobu interesa, zabrani pušenja...

DOM NARODA Danas o akcizama, o plaćama, PDV-u, sukobu interesa, zabrani pušenja...
Dom naroda PSBIH

Za danas je zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici zakazanoj za danas trebao bi razmatrati zahtjev Zastupničkog doma državnog parlamenta da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima.

Predlagači ovog zakona u Zastupničkom domu bili su zastupnici HDZ-a BiH, koji su naveli da se predloženim zakonom predviđa povećanje plaća za više od 18.000 zaposlenih. Dodaju da ovaj zakonski prijedlog donosi povećanje od 100 do 140 KM najugroženijim kategorijama obuhvaćenim Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjavaju da se izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon povećava plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutno imaju mjesečna primanja manja od 1.500 KM, prenosi Fena.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Zastupničkog doma PSBiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Europske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (P.Z.E.I), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se namjerava poboljšati integritet i omogućiti efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostupnjevitosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nositelja pravosudnih funkcija.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je predložio Zastupnički dom.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; kruh dobiven od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, sol, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarillosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom.

Na dnevnom redu bi trebalo biti i Izvješće komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebali naći i izvješća komisije Kolegija o nastojanju za postizanje sablasnosti o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o carinskim prekršajima BiH po hitnom postupku, kao i o Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH te o Izvješće o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programskom i Financijskom planu za 2021. godinu.

Između ostalog, bit će donesena odluka o zabrani pušenja u javnom zatvorenom prostoru.