DOKTOR JURICA ARAPOVIĆ Ne, to nije bio koronavirus, cijepite djecu!

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info
  • Zbog čestih upita roditelja koji dolaze o oboljenju djece još prije pojave pandemije koronavirusa, odnosno je li se već tada radilo o COVID-19, odgovor smo potražili kod infektologa prof. dr. Jurice Arapovića.
  •  

"Ne, to nije bio COVID-19. Ove godine, osobito u veljači je bilo dosta slučajeva gripe B, a u ožujku je bilo više slučajeva jasno potvrđene RSV infekcije, tj. respiratornog sincicijalnong virusa. Oba patogena i svojstvena dječjoj populaciji.

Ove godine, vrhunac gripe na ovim prostorima je bio u veljači, a ne kao prije u siječnju. Uglavnom su djeca i njihovi kontakti bili pozitivni na influenzu A ili B. Ovo govorim iz kliničkog iskustva ove godine, ali i iz osobnog iskustva unutar obitelji i prijatelja.

Po mom mišljenju, tada još nije bilo COVID-19, budući da se nije primijetilo ni veće obolijevanje starijih osoba kod kojih bi ovaj patogen imao dramatičniji klinički, ali i epidemiološki značaj. Još jedan argument koji ide u prilog ovoj činjenici jest da smo tada redovito testirali COVID-19 kod sumnjivih osoba i to počevši od druge polovice veljače."

Postavlja se pitanje može li se serološkim testom utvrditi je li netko prebolio COVID-19.

"Naravno, no za sada to još nije od nekog značaja, dok pandemija ne bude značajnije jenjavala. Idealno bi bilo dva do tri mjeseca od kraja pandemije. Serologija je pogotovo važna u kontekstu činjenice asimptomatskog prijenosa COVID-19.

No, treba znati da vam serologija nikad ne može jasno odrediti vremenski period infekcije tj. točno vrijeme infekcije, nego često možemo govoriti o okvirnom periodu. Zato je za sada još uvijek općeprihvatljiva brza dijagnostika akutno oboljelih reakcijom lančane polimeraze (engl. Polymerase Chain Reaction, PCR), dok će serologija biti od značaja u narednom periodu kako bi znali imuni status. To se ponajprije odnosi na period prije nove sezone COVID-19, ako do nje dođe."

Prof. dr. Jurica Arapović je poslao poruku i roditeljima.

"Želio bih nadodati važnu činjenicu prevencije zaraznih bolesti u vremenu pandemije COVID-19, a prije svega skrećem pozornost na redoviti program cijepljenja koji je bio gotovo dva mjeseca van provedbe.

Značaj redovitog obveznog programa cijepljenja je velik u COVID-19 pandemiji. Moja preporuka je da se roditelji u što većem broju odazovu pozivu nadležnih
cijepnih centara pri Domovima zdravlja te cijepe djecu.

Na takav način ćemo smanjiti mogućnost zaraze drugim virusnim patogenima kao što su ospice, zaušnjaci i rubeola. Jednako tako, moja preporuka roditeljima jest da se ne plaše i tim činom afirmativno krenu u susret zdravlju naše djece. Nadam se da smo iz ovog dvomjesečnog iskustva COVID-19 pandemije o značaju cijepljenja naučili puno.

S obzirom da su djeca kod kuće i da su uglavnom zdrava i bez najčešćih kontraindikacija, vrućica i razne infekcije, treba iskoristiti pozitivnu epidemiološku sliku COVID-19 i procijepiti djecu do jeseni kada je za očekivati njihov povratak u škole što je u takvim situacijama veći izazov, kako za roditelje, tako i za pedijatre",
kazao je prof. dr. Jurica Arapović za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.