DOK SUD VIJEĆA Službenik koji je dva puta presuđen i dalje na poslu

Osnovni sud, Trebinje, Saša Radulović
Direkt-portal.com

Pored dvije pravomoćne presude za počinjena kaznena djela, Saša Radulović svaki dan dolazi na posao u odjeljenje u Nevesinju Osnovnog suda u Trebinju. Iako kolege negoduju, a javnost u malom mjestu, u kojem svatko svakoga poznaje, komentira “to čudo”, svi su zagledani u Osnovni sud u Foči pred kojim je tužba Osnovnog suda u Trebinju protiv Odbora državne uprave za žalbe. Zaposleni ovo državno tijelo najviše krive za situaciju u kojoj su se našli, piše Direkt-portal.com.

Je li u pitanju namjera ili nemar, tek, zaposleni u Osnovnom sudu u Trebinju imaju sve razloge sumnjati da netko utjecajan stoji iza Radulovića.

"Kako bi se netko s dvije presude drugačije vratio na posao? Zašto bi jedno tijelo kao što je Odbor za žalbe svoj ugled srozavao preinačavajući vlastitu odluku?” pitanja su koja postavljaju zaposleni koji zbog osjetljivosti pozicije, nisu željeli istupiti javno.

Najviše sudsko tijelo nenadležno

Pitanja su postavljena Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH koje je u kratkom odgovoru reklo da nije nadležno.

"VSTV BiH ima nadležnost da nakon provedene natječajne procedure imenuje samo stručne suradnike u općinske sudove, dakle u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok stručne suradnike osnovnih sudova u Republici Srpskoj po okončanju postupka javne konkurencije imenuju predsjednici sudova, u skladu s odredbama Zakona o sudovima Republike Srpske. Imajući u vidu navedeno, VSTV BiH u konkretnom slučaju nema nikakve ingerencije", zaključuju na kraju odgovora u ovoj instituciji.

Odgovori su se pokušali doznati i od Osnovnog suda u Trebinju. Kakav je trenutni status službenika Saše Radulovića? Koliko dugo je bio zaposlen u Osnovnom sudu? Koje poslove je obavljao? Je li njegov rad bio evaluiran i kakve su ocijene bile?

U odgovoru koji su dostavili donekle demantiraju VSTV jer navode da je ovo najviše sudsko tijelo barem “u prvom mandatu” imenovalo Radulovića na mesto stručnog suradnika.

"Saša Radulović je odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta Bosne i Hercegovine od 01.04.2009. godine imenovan za stručnog suradnika u Osnovnom sudu u Trebinju na razdoblje od šest (6) godina, počevši od 01.05.2009. godine. Zakonom o sudovima Republike Srpske koji je stupio na snagu dana 05.05.2012. godine, predviđeno je da stručni suradnici koji su izabrani po propisima koji su primjenjivani do donošenja ovog zakona ostaju u radnom odnosu na neodređeno vrijeme”, stoji u odgovoru koji je potpisala tajnica suda Jelica Ijačić.

Što je Radulović radio?

Ovaj stručni suradnik je osuđen zato što je na radnom mjestu počinio dva kaznena djela i to oba u produženom trajanju.

Prvi put ga je Osnovni sud u Foči osudio u rujnu 2018. godine na 8 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine zbog krivotvorenja isprave u ostavinskim predmetima.

U međuvremenu je Osnovni sud u Trebinju donio Rješenje o prestanku radnog odnosa. Radulović se u ožujku 2019. godine žalio OS U Foči koji je odbio njegov zahtjev, ali je u žalbenom postupku Okružni sud u Trebinju poništio rješenje iz Foče i naložio da se Radulović vrati na posao i dobije odštetu. U obrazloženju je navedeno da je načinjen proceduralni propust jer se nije u datom slučaju mogao primjenjivati Zakon o radu nego Zakon o državnim službenicima.

Tako se Radulović 31. siječnja 2020. godine vratio na posao, ali i starim navikama - umjesto krivotvorenja, prešao je na prijevare i opet se našao pred Osnovnim sudom u Foči.

"Na radnom mjestu stručnog suradnika, sudjelujući u ostavinskim postupcima u Odjeljenju suda u Nevesinju, u namjeri da sebi pribavi protupravnu korist, doveo je u zabludu više osoba”, stoji u presudi.

I nakon ove presude za KD prevara, Osnovni sud u Trebinju je protiv Radulovića pokrenuo disciplinski postupak i u kolovozu 2021. izreklo mjeru prestanka radnog odnosa uz ocjenu da je njegovo ponašanje nanijelo štetu ugledu suda.

Radulović se potom obraća Odboru državne uprave za žalbe koji je 10. rujna odbacio njegovu žalbu proglašavajući se nenadležnim. U Osnovnom sudu u Trebinju ovo je bio očekivani potez Odbora budući da su se nenadležnim proglašavali u svim sličnim situacijama. Stoga su ga 14. rujna 2021. i službeno odjavili “s poreza i doprinosa” i, mislili, stavili točku na ovaj slučaj.

Sedam dana kasnije, 21. rujna, Odbor državne uprave za žalbe poništava svoje rješenje od 10. rujna i od suda u Trebinju traži kompletan spis na ponovno odlučivanje o žalbi. 1. studenog Odbor poništava svoju prvobitnu odluku i nalaže sudu da Sašu Radulovića vrati na posao.

Tako se Radulović po treći put vratio na radno mesto s kojeg je počinio dva kaznena djela!

Kako je moguće da se ovo događa?

Laici bi rekli da je ovaj slučaj nemoguć u ozbiljnim, uređenim zemljama. Možda je ovo previše čak i za našu. Stručnjaci pak, smatraju, da su propust napravili tužitelj i, naravno, Odbor.

Odvjetnik Sead Temim je mišljenja da je u ovom slučaju bitno razdvojiti kazneni i disciplinski postupak.

"Dakle, govorimo o dvije stvari- postupak samog organa, institucije u kojoj osoba radi, koja je pokrenula disciplinski postupak. Postoji pravilnik o radnim odnosima svake ustanove, pa tako i suda. Lakša i teža povreda discipline može biti takva da prouzroči disciplinsku odgovornost. Kazneni postupak je odvojen, ima svoja pravila definirana kaznenim zakonom. Kada je u pitanju kaznena odgovornost, nadležni tužitelj je trebao staviti prijedlog izricanja sigurnosne mjere zabrane obavljanja dužnosti. To bi bio način na koji bi se spriječile osobe s ovakvom biografijom da dalje obavljaju dužnost”, objašnjava Temim.

Možemo samo nagađati je li tužitelj iz nepažnje, neznanja ili svjesno propustio postupiti kako zakon nalaže.

Na pitanje: Koji su razlozi za poništenje prvobitne odluke, iz Odbora za žalbe je odgovoreno da je “Odbor prvobitnu svoju odluku oglasio ništavom po prijedlogu stranke u skladu sa odredbama Zakona o općem upravnom postupku, te da je u zakonom propisanom roku donio novu odluku koja je dostavljena strankama u postupku” i uputio na Osnovni sud u Trebinju za dodatne informacije.

Kakva je poruka javnosti?

Osnovni sud,Trebinje,Saša Radulović

I zaposleni u sudu se osjećaju bespomoćno. Skoro sve institucije i tijela- od Ministarstva pravde, preko Odbora za pravosuđe NSRS, do VSTV-a u “slučaju Radulović” su se pokazale beskorisnim. U odgovorima “Direktu” su svi naveli da u konkretnom slučaju nisu nadležni. U odgovoru Odbora za pravosuđe koji je potpisao predsjednik Dragan Čavić piše da nisu upoznati sa slučajem, ali i da nemaju nadležnosti da utječu, kako na rad pravosudnih organa, tako ni na rad Odbora za žalbe.

A kako ovakvi primjeri utječu na javnost, i je li moguće sačuvati dignitet sudske vlasti ako se ovakvi primjeri događaju, odvjetnik Temim kaže:

"Potrebno je da se svi koji su involvirani u slučaj profesionalno i s puno pažnje odnose prema predmetima koji su po prirodi koruptivni. Ne želim nikoga učiti poslu, ali u našim zakonima, Zakonu o kaznenom postupku, odnosno u Kaznenom zakonu sve je decidno navedeno. Izricanje mjera sigurnosti koje se daju u tim slučajevima je imperativ. Ne smije se dati nagrada takvim osobama koje dobivaju uvjetne presude i često nastavljaju raditi tu svoju djelatnost. To treba povezati s javnim interesom, a on je da osoba ne dođe u poziciju da obavlja taj posao, posebno kada se radi o dijelu u povratu koje treba se sankcionirati oštrije”, decidan je Temim.

Na potezu je sada Osnovni sud u Foči koji će odlučivati o tužbi trebinjskog suda.