FOTO  “DOK SI POD MOJIM KROVOM…” Ljubušanke uz smijeh i suze produbljivale svoje znanje o roditeljstvu

Udruga žena poduzetnica Ljubuški projekt "Posložena"
Hercegovina.info

U srcu Ljubuškog, uzbudljiva inicijativa dobila je krila zahvaljujući Udruzi žena poduzetnica. Cijela priča koja nosi ime „Posložena“ službeno je započela prije nešto više od dva mjeseca i po svemu sudeći, ispred nas je niz zanimljivih predavanja i radionica koje obećavaju zabavu, inspiraciju i edukaciju.
 
Ovaj, u najmanju ruku zanimljiv ciklus radionica za žene, predstavlja pravu poslasticu za zajednicu, a čini ga tim stručnjakinja koje su duboko uronile u svijet realitetne psihoterapije. Edukantice uskoro 5. godine (pod supervizijom), Antonija Bubalo i Danijela Alilović, već treću radionicu za redom pružaju svim sudionicima drugačiji pogled na svakodnevicu, a sinoć im se pridružila i Ankica Baković, psihologinja i certificirani neurofeedback terapeut i učitelj na Europskom institutu za Realitetnu psihoterapiju u Kranju, Slovenija.

Udruga žena poduzetnica Ljubuški projekt "Posložena"
 
„Moja kolegica Danijela i ja, trudimo se iz susreta u susret ponuditi radionice i predavanja na aktualne teme osluškujući potrebe naših klijentica, ali i žena iz naše okoline. Prvi naš susret, odnosno radionica koju smo nazvali „Umorna od moranja“, bila je nekako općenita i privukla je ogroman broj sudionika. To je bio velik poticaj i inspiracija da se još hrabrije upustimo u ovu avanturu. Na drugoj radionici karakteristična naziva „Ljubav i druge dijagnoze“, istraživali smo teme vezane uz partnerske odnose. Međutim ovaj put smo odlučile pozvati Ankicu Baković, psihologinju i psihoterapeutkinju kako bismo popričale o jednoj itekako zanimljivoj i uvijek aktualnoj temi“, izjavila je za Hercegovina.info, Antonija Bubalo.  
 
Hercegovački mentalitet i ona tradicionalna „dok si pod mojim krovom...
Hercegovački mentalitet i tradicionalno roditeljstvo često čine neodvojivu poveznicu koja oblikuje odgojne vrijednosti u ovoj regiji. Odgoj odražava duboko ukorijenjene obiteljske vrijednosti, poštovanje autoriteta i čvrstu povezanost s tradicijom. Roditelji ovdje često prenose vrijednosti kao što su poštenje, marljivost i odgovornost. Tradicionalno roditeljstvo ovdje, naglašava važnost obiteljskih veza, a roditelji često igraju ključnu ulogu kao životni mentori svojoj djeci. Autoritet roditelja cijeni se kao temelj odgoja, a djeca se potiču na poslušnost i poštovanje starijih članova obitelji. No, je li to stvarno tako (i zašto nije) sinoć je najbolje objasnila Ankica Baković.

Udruga žena poduzetnica Ljubuški projekt "Posložena"
 
„Bitno je da roditelji shvate što je njihov zadatak u roditeljstvu, a to je ponuditi djetetu najbolje od sebe, odnosno onoliko koliko sam ja sposoban ili sposobna dati, i s tim jesam li ja dao sve što ja mogu procjenjujem jesam li ja kao roditelj uspio“, naglasila je Baković.
 
Kako smo kroz razgovor saznali, nikada ne trebamo ocjenjivati svoj roditeljski uspjeh prema tome hoće li dijete usvojiti ili odbiti ono što im govorimo, jer je to mjera za dijete, mjera njegovog uspjeha ili neuspjeha. „Zato nije rijedak scenarij da djeca istih roditelja biraju različite putove u životu, jer svako dijete donosi vlastite odluke i oblikuje vlastiti put. Kao roditelji, ne smijemo zaboraviti da smo tek vodiči u njihovim životima, dok je dijete za upravljačem vlastitog života, donoseći odluke koje će oblikovati njihov daljnji put“, dodala je.
 
Po svemu sudeći, za svako su dijete najvažniji su ljubav i disciplina. Kako nam je nekoliko puta tijekom našeg razgovora naglasila, kada ponudimo te dvije stvari, dajemo najbolje od sebe, a to može biti temelj za razvoj jednog zdravog djeteta.

Udruga žena poduzetnica Ljubuški projekt "Posložena"
 
Radionica je po treći put za redom napunila dvoranu hotela „Bigeste“ do posljednjeg mjesta.
 
„Izbor teme za naš treći susret bio je izuzetno jednostavan. Prije svega, svjesni smo da su roditelji danas više nego ikada suočeni s brojnim izazovima u odgoju svoje djece, s posebnim naglaskom na činjenicu da velik broj roditelja ima poteškoća u postavljanju jasnih granica. Posebno zabrinjavajuće je što mnogi od njih osjećaju veliku alarmiranost zbog utjecaja društvenih mreža i okoline na cjelokupni razvoj njihove djece“, ispričala nam je Danijela Alilović.
 
Kako smo saznali, predavanje je koncipirano s namjerom da bude relevantno za sve žene, bez obzira jesu li majke ili ne, pružajući univerzalnu vrijednost i korisnost svim sudionicama. „Svi smo mi podjednako uključeni u odgoj djece, bilo da se radi o neposrednom ili posrednom iskustvu“, kazala je Bubalo.  
 
Sinoć je Ljubuški pokazao svoju istinsku zainteresiranost za projekte poput ovoga. Dvorana je bila popunjena do zadnjeg mjesta što je jasan dokaz da ova zajednica itekako cijeni i podržava inicijative koje promiču osnaživanje žena i razmišljanje o važnim temama kao što su međuljudski odnosi, odgoj i roditeljstvo. „Moram naglasiti i u svoje, ali i u Danijelino ime da smo presretne zbog uspješnosti ovog projekta. Kako zbog odaziva tako i zbog naših sugrađanki koje nam daju svoje povjerenje i nadamo se da ćemo ga i u budućnosti opravdati“, dodala je.
 
„Večerašnji je odaziv bio bolji od očekivanog. Sudionici su bili jako otvoreni za pitanja i vidim da im je pažnja bila izuzetno dobra“, kazala je Baković. A kako i ne bi, kad je dvorana bila ispunjena smijehom od prve do posljednje minute susreta. „Kad radim neki sličan projekt, najvažnije mi je da sve bude ugodno, korisno i zabavno jer kroz zabavu najviše učimo“, zaključila je.
 
Kako su nam organizatorice projekta „Posložena“ najavile, uskoro nas očekuju nove teme i novi datumi druženja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.