DOK SE SALEM BAVI KAZALIŠTEM Tužiteljstvo vodi istragu protiv više osoba zbog poslovanja s Kompas Tradeom, s kojim je poslovalo i Pozorište

Tužiteljstvo HNŽ
Hercegovina.info

Tužiteljstvo HNŽ-a potvrdilo je našem portalu da se istražuje više osoba zbog sumnje za zloupotrebu ovlasti, a vezano za poduzeće Kompas trade o čemu smo ranije pisali. 

“Vezano za Vaš upit oko poslovanja poduzeća 'Kompas Trade', obavještavamo vas da ovo Tužiteljstvo vodi istragu protiv više osoba, zbog postojanja osnova sumnje da bi, između ostalog, počinili kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti. Budući da je predmet u fazi istrage, nismo u mogućnosti iznositi detalje  iz istrage, koji bi eventualno mogli štetiti interesima istrage, odnosno, povrijediti načelo presumpcije nevinosti osumnjičenih osoba. Po poduzimanju svih potrebnih istražnih radnji i rezultatima istrage, bit ćete pravodobno obaviješteni”, potvrđeno je iz Tužiteljstva HNŽ-a za naš portal. 

Ranije smo pisali da je pred istražitelje u HNŽ-u došao zanimljiv predmet svojevrsni hercegovački ogranak akcije 'Zadruga', gdje je poduzeće Kompas Trade Tours pod sumnjom da je služilo za izvlačenje sredstava iz kulturnih institucija u Mostaru, kojima je na čelu kadar SDA.

Prema izvorima portala hercegovina.info odgovorna osoba u spomenutom poduzeću istražiteljima je kazala na koji je način ispostavljala račune, dizala novce i kome ga je vraćala, a radi se o višemilijunskom iznosu, spominju se čak tri milijuna maraka.
Istražitelji ne mogu zapravo vjerovati koliko je površno sve rađeno. Naime, naš izvor tvrdi da su na račune Kompas Tradea uplaćivana pozamašna sredstva iz nekoliko institucija u Mostaru, koji bi direktorica potom dizala i nosila određenim osobama.

Među spomenutim institucijama je i Narodno pozorište u Mostaru, a s računima te tvrtke u kontekstu Pozorišta susreli smo se prilikom objave priče mlade računovotkinje, a upravo račun Kompas Tradea, koji smo objavili u kontekstu te priče naveo je istražitelje da provjeravaju odnose Kompas Tradea s kulturnim institucijama u Mostaru. Naišli su na puno veće iznose isplaćivane Kompas Tradeu.

I dok predsjednik GV Salem Marić poziva inspekciju da zaustavi radove na HNK u Mostaru o kriminalu vezanom za Kompas Trade, a gdje su pod sumnjom stranačke mu kolege još se ne oglašava.