DOK LEDO ZATVARA POGON U Domaljevcu se pokreće ogromna tvornica sladoleda vrijedna 20 milijuna maraka

Yimor Domaljevac
RTV Slon

Bosanskohercegovački trgovački lanac Yimor planira otvoriti tvornicu za proizvodnju sladoleda u Domaljevcu. Investicija je vrijedna gotovo 20 milijuna maraka.

Tvornica će kad proradi punim kapacitetom zapošljavati oko 100 djelatnika. Yimor upravlja s 31 supermarketom pod robnom markom MEGA Diskont i 19 trgovina Yimor koji zajedno zapošljavaju 779 ljudi, navodi se na web stranici tvrtke.

Prema posljednjim dostupnim podacima, prihodi od prodaje ove tvrtke su u 2022. godini prešli 180 milijuna KM. Ukupna dobit na kraju naznačenog razdoblja premašila je pet milijuna KM, piše Bloomberg Adria.

Yimor je osnovana 1989. godine i jedna je od prvih privatnih veletrgovinskih firmi u Bosni i Hercegovini. Registrirana je za obavljanje proizvodnih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti, a u vlasništvu je domaljevačke obitelji Oršolić.

Odlazak Leda

Tvornica Ledo u Čitluku zatvorit će se 1. prosinca ove godine, objavila je tvrtka Ledo. Tvornica ima 52 zaposlenika, priopćili su.

"Proizvodi za Bosnu i Hercegovinu i dalje će se proizvoditi u našim drugim proizvodnim pogonima", priopćio je Ledo Čitluk, ne otkrivajući razloge za zatvaranje. Ledo Čitluk u vlasništvu je američko-britanske kompanije za smrznutu hranu Nomad Foods od 2021. godine. Nomad Foods je stekao tvornicu od Fortenova Grupe iz Hrvatske kao dio većeg posla koji je uključivao i hrvatsku tvrtku Ledo plus, srpsku Frikom, kao i nekoliko povezanih tvrtki na drugim tržištima jugoistočne Europe.

Prema podacima dostupnim na stranici Dun&Bradstreet, ukupni prihodi Leda Čitluk prošle godine iznosili su 114,4 milijuna maraka. Dobit je bila nešto viša od 23 milijuna KM. Prema podacima, posljednje tri godine rasli su ukupni prihodi kao i neto dobit.