DOK KRUPNE RIBE SLOBODNO PLIVAJU Statistika je k'o bikini, Tužiteljstvo BiH se hvali urađenim, ali...

Čekić sud
Ilustracija

Tužiteljstvo BiH na završetku stare 2021., a početku 2022. hvali se urađenim na području ratnog zločina i kriminala, premda je jasno da najkrupnije ribe, kada je u pitanju kriminal - u BiH najslobodnije plivaju.

Ipak, prioopćenje im prenosimo u cijelosti:

Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u 2021. podigao je optužnice u 151 predmetu protiv 278 optuženih osoba. 

Broj podignutih optužnica, u odnosu na optužene osobe u ovom Odjelu za 16,2 posto je veći u odnosu na broj optuženih u Odjelu II i Odjelu III u 2020. godini u kojoj je optuženo 239 osoba. Rad Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u protekloj godini, obilježili su predmeti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, financijskog kriminala, kao i veliki broj predmeta povezanih sa ilegalnim migracijama i međunarodnim krijumčarenjem migranata.

Tužiteljstvo BiH sudjelovalo je u više međunarodnih operacija, usmjerenih na borbu protiv organiziranog prekograničnog kriminala, povezanog sa nedozvoljenim prometom opojnih droga, krijumčarenjem oružja i streljiva, krijumčarenjem ilegalnih migranata i drugih oblika kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama iz zemalja regije, kao i zemalja EU i svijeta, u operacijama koje su realizirane u komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Holandije, Luksemburga, Malte, Cipra, SAD i dr.

U 2021. godini, pokrenute su aktivnosti u Odjelu za borbu protiv korupcije, koje su dale rezultat u podignutim optužnicama u ovoj oblasti, kao i aktivnim istragama u kojima se u narednim mjesecima očekuje donošenje tužiteljskih odluka. Zbirni rezultati pokazuju da je Tužiteljstvo BIH u 2021. godini, podiglo optužnice u ukupno 172 predmeta protiv 334 optužene osobe. Broj ukupno optuženih osoba u ovoj godini veći je za 50 optuženih u odnosu na 2020. godinu, što je za 17,6 posto više.

Od ukupnog broja optužnica (172 predmeta / 334 osobe) Posebni odjel za ratne zločine, podigao je optužnice u 21 predmetu protiv 56 osoba, dok je Posebni odjel za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao optužnice u 151 predmetu protiv 278 osoba.