DOK JE U PARLAMENTU ŠUTIO Jakov Galić obiteljskoj tvrki pribavio milijune maraka

Milorad Dodik
Glas Srpske

Dok je bez ikakve aktivnosti u zastupničkoj klupi stjecao status najneaktivnijeg zastupnika, Jakov Galić član Socijalističke partije iz Zvornika, stjecao je milijune maraka koji su se iz javne blagajne slivali na račune njegovog obiteljskog poduzeća. Samo u prošloj godini, u kojoj se ovaj zastupnik ni jednom nije javio za riječ, poduzeće „6. novembar“ kojim upravlja njegov sin dobilo je 1,4 milijuna konvertibilnih maraka kredita IRB-a RS. To je drugi milijunski kredit koji je Galićima u proteklih pet godina dodijeljen iz Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske, piše Impuls portal.

U međuvremenu je ovo poduzeće od institucija, javnih poduzeća i ustanova, dobilo rekordan broj poslova javnih nabavki. Samo u prošloj godini dodijeljeno im je čak 57 poslova.

Zbog sumnje da je u sukobu interesa protiv Jakova Galića je 18. svibnja prošle godine pokrenuta i istraga pred Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa. Zbog opstrukcije zastupnika vladajuće koalicije ova komisija se nije sastala od polovine prošle godine, pa je sve izvjesnije da ni za Galića sankcija neće biti.

Prihoda za obiteljski biznis iz javnih sredstava ipak neće manjkati.

Javne nabavke za privatne interese

Samo za nabavku zastava Ministarstvo obrane BiH je Galićevom poduzeću platilo preko 30 tisuća konvertibilnih maraka, bez PDV-a. Ugovor o javnoj nabavci je sklopljen 1. studenog prošle godine. Za potrebe ovog ministarstva isto poduzeće je nabavilo i ručnike.

Univerzitetski klinički centar RS je krajem srpnja 2021.godine sa „6. novembrom“, potpisao ugovor o javnoj nabavci zelenog rublja koji se koristi u operacijskoj sali, vrijedan nešto više od 390 tisuća konvertibilnih maraka. S istom tvrtkom UKC je potpisao i ugovor o nabavci deka i jastuka u vrijednosti od cca 77 tisuća konvertibilnih maraka.

U prosincu prošle godine MUP RS je ovom poduzeću dodijelio posao nabavke kombinezona vrijednosti od blizu 180 tisuća konvertibilnih maraka (bez PDV-a).

Milorad Dodik

Galićima omiljeni poslovni partner i dalje su „Šume Srpske“. Ugovor o javnoj nabavci opreme za radnike ovog javnog poduzeća prošle godine su potpisali dva puta. U maju je potpisan ugovor vrijedan preko 66 tisuća konvertibilnih maraka, a u studenom iste godine drugi vredniji od 100 tisuća konvertibilnih maraka.

Milorad Dodik

Fond za razvoj Galićevog biznisa

U sklopu poduzeća „6. novembar“, od 2017. godine posluje i zvornički hotel „Vidikovac“.

Svečanom otvaranju adaptiranog hotela u srpnja te godine nazočio je tadašnji entitetski predsjednik Milorad Dodik, kao i ministri Petar Đokić, Zoran Tegeltija i Predrag Gluhaković.

Kako je tada rečeno, u rekonstrukciju i adaptaciju ovog hotela s četiri zvjezdice uloženo je više od 2,5 milijuna konvertibilnih maraka.

Milorad Dodik

Iste godine, u studenom Galićevo poduzeće „6. novembar“ dobilo je i kredit od Investicijsko razvojne banke RS u iznosu od dva milijuna konvertibilnih maraka. Kredit je isplaćen iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS.

Milorad Dodik

Ta godina je za Galiće bila posebno unosna, jer su samo u 2017. kroz sustav javnih nabavki, dobili niz poslova ukupne vrijednosti od preko milijun konvertibilnih maraka. Većina tih poslova, dodijeljena im je kroz konkurentske zahtjeve i direktne sporazume.

Početkom 2017. godine sklopljen je i posao nabavke šumarskih uniformi za JP „Šume Srpske“ vrijedan 246.708 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

Jakov Galić, tada nije bio na funkciji zastupnika, na koju je izabran naredne 2018. godine. Međutim, njegov utjecaj i političke veze kao visokog službenika Socijalističke partije, članice vladajuće koalicije okupljene oko Dodikovog SNSD-a bio je neprikosnoven. Njegov bliski suradnik i stranački lider Petar Đokić, međutim, u izjavi za Impuls, navodi da se poznaju i surađuju preko dvadeset godina. On, kako kaže, ne zna je li u pitanju sukob interesa i prepušta tu odluku Komisiji. Đokić ipak navodi i osobni primjer balansa između politike i privatnog biznisa.

"Ja sam rad svog privatnog poduzeća zaustavio od 2010. godine, od kada sam ušao u Vladu. On je postupio drugačije. Ušao je u politiku i nastavio raditi kao vlasnik svoga poduzeća i u tom smislu ja ne znam je li to u sukobu interesa ili nije. Neka komisija utvrđuje, oni će se prema tome odrediti, a i mi ako se negdje bilo što utvrdi da je zloupotrijebio, naravno da to nećemo podržati“, kaže Đokić.

Milorad Dodik

Kao osnivač poslovnog subjekta „6. novembar“, u registrima je formalno upisana Galićeva supruga Anđa, dok je direktor njegov sin Nebojša.

Međutim, stvarni vlasnik poduzeća je Jakov Galić, što potvrđuju i raniji dokumenti, a u registru Privredne komore RS je njegovo ime i dalje navedeno pod „kontakt osobe“.

Zakon o sukobu interesa Bosne i Hercegovine jasno precizira nespojivost funkcije „izabranog službenika“ s rukovodećom funkcijom u privatnom poduzeću „koje sklapa ugovore“, ili na drugi način posluje, s institucijama koje se financiraju iz poračuna na bilo kojoj razini.

Dalje se i to u članu 8a istog zakona precizira da se isto odnosi i na bliske srodnike izabranog službenika.

Kako je potvrdila Mira Pekić, predsjednica Komisije za sukob interesa, „pravnici koji rade pri komisiji na osnovu financijskih izvješća su prikupili podatke o mogućem sukobu interesa funkcionera ili njegovih bliskih srodnika“.

"Mi smo donijeli odluku da se krene u prikupljanje podataka u slučaju Jakova Galića za eventualni sukob interesa. Komisija još nije odlučivala postoji li sukob interesa nego su u tijeku provjere, jer zbog nesudjelovanja predstavnika RS u odlučivanju u institucijama BiH, nije zakazivan sastanak komisije od prošle godine“, kaže Pekić za Impuls.

Rekla je i da procedure inače traju jako dugo, a i kada se donese odluka, kazna je po sadašnjem zakonu, obustavljanje 10 do 50 posto plaće izabranog službenika u maksimalnom razdoblju od 6 mjeseci i pozivanje na njegovu ostavku.

Na funkciji direktora „Šuma Srpske“, Jakov Galić je bio do 2013. godine kada je podnio ostavku.

Galić, koji je 2013. podnio ostavku na mjesto v.d. direktora Šuma Srpske, bio je 2014. godine osumnjičen kao dio grupe koja je oštetila Upravu za neizravno oporezivanje BiH, zbog sumnje da je njegova obiteljska tvrtka „6. novembar“ izbjegla platiti porez. Galićeva tvrtka radila je uniforme za UIO BiH.

Kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, u javnosti nije poznat po svojim diskusijama. Poznat je po tome što je iskoristio mogućnost da se umirovi na jedan dan i uzme otpremninu od 29 tisuća konvertibilnih maraka. Naravno poslije toga je nastavio dobro poslanički angažman, za koji je samo za jednu godinu, i to onu u kojoj se ni jednom nije javio za riječ inkasirao oko 100 tisuća konvertibilnih maraka.