Dok cijene goriva u svijetu padaju, kod nas na čekanju

gorivo
gorivo

... u BiH nije došlo do značajnijeg pojeftinjenja goriva, odnosno miruju ili neznatno padaju, a kao i ranije razlog je navodno dok se ne potroše zalihe koje su ranije kupljene.

"Maloprodajni lanci čekaju da potroše zalihe koje imaju, a koje su nabavili ranije po višim cijenama nego što su sada. S druge strane, te zalihe 'ne postoje' kada cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, jer sa skokom cijene barela nafte maloprodajni lanci u BiH odmah povećavaju cijene goriva i to je priča koja traje godinama", rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

Na pojedinim benzinskim crpkama u Republici Srpskoj rekli su da se posljedice smanjenja cijena barela nafte na svjetskom tržištu na crpkama mogu osjetiti tek krajem ovog mjeseca te da je cijena goriva u proteklim danima već smanjivana. Kako kažu, posljednje sniženje cijene goriva bilo je 26. srpnja ove godine, kada je dizel na crpkama pao s otprilike 2,21 KM na 2,17 feninga, prenose Nezavisne novine.

"Tad je posljednji put bilo sniženje, a kada će opet biti zavisi od zaliha koje imamo", rekli suna jednoj banjalučkoj benzinskoj crpki. Inače, cijene barela nafte na svjetskom tržištu padale su tijekom cijelog srpnja i to zbog povećane proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača i slabljenja potražnje zbog trgovinskog rata između SAD i Kine. Samo prošlog tjedna cijena barela na londonskom tržištu pala je za 1,5 posto i sada je 73,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 0,4 posto i jučer se mogao kupiti za 68,5 dolara.

"U prvom tjednu kolovoza cijene nafte dodatno su pale nakon što je u srpnju barel na londonskom tržištu pojeftinio za šest, a na američkom za sedam posto, što predstavlja najveći mjesečni pad cijena od srpnja 2016", prenose svjetski mediji.

Kao razlog za smanjenje cijena goriva navode to što je Rusija u srpnju za 150.000 barela dnevno povećala proizvodnju u odnosu na prethodni mjesec i trenutno proizvodi 11,21 milijun barela. Takođe, i Amerika je povećala proizvodnju, a Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski izvoznik proizvodnju je podigla na 11 milijuna barela dnevno.

Podsjećanja radi, u Bosni i Hercegovini nakon stupanja na snagu novog Zakona o trošarinama u veljači ove godine drastično su povećane cijene goriva, a poslije nekoliko skokova na svjetskom tržištu gorivo na crpkama u odnosu na siječanj bilo je više i za 0,4 KM po litri.