DOK ČEKAJU POMOĆ Poslodavci dijelili otkaze i kao pomoć radniku

Adnan Smailbegović
Ilustracija hercegovina.info

Zbog sporog i tromog djelovanja države, tj. Federacije na posljedice zaustavljanja gospodarstva, mnogi poslodavci su davali otkaze, da bi pomogli radniku i ostali solventni. Da je netko prije par mjeseci kazao da ćemo doći u situaciju gdje će poslodavac davati otkaz da bi pomogao i sebi i radniku, nitko se ne bi vjerovao.

Na federalnoj razini tek se danas finalizira tzv. korona zakon, a na terenu već imamo za ožujak i travanj preko 20.000 otkaza. Mnogi od njih nisu realni.

Da je tome tako, govori i činjenica da je temeljni razlog raskida ugovora o radu, kako su nam potvrdili i iz Službe za zapošljavanje HNŽ „ekonomsko – organizacijski višak zbog novonastale situacije“. Kada se takva situacija navede za razlog otkaza, radnik ima primanja sa biroa.

I premda nema točnih podataka koliko je otkaza tek privremena mjera spašavanja i tvrtke i radnika, jasno je da se isto na terenu događa.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, u izjavi za hercegovina.info kaže da definitivno ima takvih situacija, premda nema podataka koliko.

Izvjesno je da je znatan broj otkaza uz dogovor, gdje radnik ima primanje od 370 maraka, što nije značajno manje od minimalne plaće koja iznosi 406 maraka, a još mu ide i zdravstveno, te na taj način gubi samo staž“, ispričao je Smailbegović.

Dodaje da neki poslodavci mogu pregrmjeti par mjeseci, a neki ne mogu niti jedan mjesec, ako im je zaustavljen rad.

Smatra da bi bilo puno manje otkaza, da je Vlada blagovremeno reagirala. Korona-zakon danas je tek na Domu naroda, a u Federaciji, kako smo objavili jučer, već u ožujku i do 22. travnja imamo 21.722 otkaza. 15.338 otkaz je dobilo u travnju. Neka poduzeća i javno su objavila da su prisiljena slati radnike na Službu za zapošljavanje, dok ne dođe trenutak da ih ponovno pozovu na posao.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.