Dojava o bombi odgodila početak suđenja Galića i Vlade FBiH

Čekić i sudac
Ilustracija

Zoran Galić tužio je Vladu Federacije jer ga odbija imenovati na čelo FUP-a, a današnji početak suđenja odgodila je dojava o bombi. 

“Današnji početak suđenja kojim Zoran Galić nastoji jedinim preostalim pravnim sredstvom - sudskim postupkom nastoji vratiti ono što mu je Vlada FBiH tj. njezin većinski paket otuđio na žalost ponovno je prekinut protuzakonitim putem. Ročište koje je bilo zakazano u 9,30 naprasno je prekinuto dojavom sudske policije da je upravo pristigla anonimna dojava da je u zgradu sarajevskog Općinskog suda podmetnuta eksplozivna naprava. Postupajuća sutkinja naravno prekinula je postupanje nakon čega su sudnicu svi prisutni napustili. Doista je simptomatično da je dojava stigla neposredno prije početka ovog za Federaciju BiH izuzetno važnog sudskog postupka. Doista, mišljenja sam, ovdje postoji veliki otpor da se provede na zakonit način donesena odluka Neovisnog odbora o imenovanju ravnatelja FUP-a”, kaže za Hercegovina.info Svevlad Hoffman.

Podsjetimo, ravnatelj Granične policije Zoran Galić tužio je Vladu Federacije jer kao prvorangirani nije imenovan na čelo ravnatelja FUP-a. Naime, Galić je sa 97 bodova bio prvi među prijavljenima za spomenutu poziciju, no još nije potvrđen, te je krenuo u radni spor. 
Podsjetimo, Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 28. studenog 2018. donio je oduku o raspisivanju javnog natječaja za imenovanje direktora FUP-a.

Natječaj je objavljen sredinom veljače iste godine u tri dnevna lista, a Nezavisni odbor u travnju 2019. utvrdio listu gdje je Zoran Galić prvorangirani, a njegov prezimenjak Milan Galić drugorangirani s 96 bodova. Lista je dostavljena Vladi Federacije, no imenovanje se nije dogodilo, premda je Vlada FBiH bila dužna završiti imenovanje direktora 30 dana od dana prijema liste kandidata Nezavisnog odbora.