Dogovor o Elektroprijenosu BiH: Očekuje se deblokada 220 miliona km

...višegodišnja blokada ovog sustava i omogućeno investiranje neiskorištenih 220 miliona maraka, koje stoje na računu kompanije.

Da je dogovor postignut i da se kreće u saniranje stanja u kompaniji, potvrdio je  ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević za medije.
- Usaglasili smo osnovne principe funkcionisanja "Elektroprijenosa BiH" i zaključili da je potrebno da se formira novi Upravni odbor kompanije - rekao je Kovačević i dodao da je ostalo pitanje da li će novi koncept moći da profunkcionira.

Vlada RS donijela je sredinom listopada ove godine zaključak da bude osnovana nova elektroprijenosna kompanija u Srpskoj, ako do kraja ove godine ne bude riješen problem nefunkcioniranja "Elektroprijenosa BiH".
Od tada traju intenzivni razgovori predstavnika RS i FBiH, u koje je bila uključena i Delegacija Evropske unije u BiH.

U federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije potvrdili su da se aktivnosti oko rješavanja situacije u "Elektroprijenosu BiH" nastavljaju i da vjeruju da će kompromis biti postignut.

- Iz Ministarstva energetike RS prošli tjedan je stigao poziv da se sazove Skupština akcionara "Elektroprijenosa", a to je u nadležnosti entitetskih premijera i očekujemo njihovu reakciju - rekli su u Ministarstvu.

srna