Dodik saziva sastanak domaćih političkih čelnika bez nazočnosti stranaca

Milorad Dodik

kako bi bio nastavljen dijalog domaćih predstavnika u vezi s pitanjima važnim za BiH, ali bez prisustva stranih dužnosnika ili eksperata.

Poziv će uputiti, kaže, danas ili sutra kako bi se sastali za desetak dana u Banjoj Luci i pokušali sami doći do dogovora u vezi s Ustavom, odnosnom brojem zastupnika u državnom parlamentu, što je, naveo je, više tehničko pitanje i potrebno je kako bi se pospješilo usvajanje zakona.
Dodik je rekao da za njega “ne postoji ‘butmirski proces’ i da je Butmir bio nepotrebana avantura koju su neki kreirali”.

On kaže da se sa stanovišta tzv. butmirskog sastanka može zabilježiti “jedan potpuni neuspjeh, jer prijedlog koji je dat kao konsolidirani između Europe i SAD-a bio je neprihvatljiv za RS i stoga je i odbijen prije samog sastanka 20. listopada”.

Taj prijedlog ne može biti i u budućnosti osnova za bilo kakav razgovor, jer, kaže Dodik, dramatično mijenja odnose u BiH u pogledu funkcioniranja institucija, te mijenja Daytonski sporazum, a što ne može biti urađeno bez RS-a koja nema ni volje ni suglansosti da do toga dođe.

To bi bilo, naveo je, štetno ne samo za RS nego i za BiH, jer ne osigurava balans odnosa u toj državi, već daje mogućnost preglasavanja u budućnosti.

“Zato je prijedlog iz Butmira i odbijen”, zaključio je Dodik i dodao da su oni koji su kreirali sastanak u Butmiru “loše obavijestili svoje centrale u Europi i SAD-u da je vrijeme za takvo nešto, jer se pokazalo da nije tako”.

U narednom razdoblju, kazao je, treba nastaviti dijalog i stoga je najavio sazivanje sastanka političkih lidera parlamentarnih stranaka.

Naglasio je da i dalje ostaje prvržen onome što je potrebno da se čini na dijalogu između lidera u BiH.

“Domaći dijalog bez stranaca je nešto što možemo uraditi”, rekao je Dodik i ponovio protivljenje mogućem proširenju uvjeta i ciljeva, poznatih kao pet plus dva, postavljenih za BiH kako bi bio zatvoren OHR.

fena