Dodik: Referendum u RS

Milorad Dodik

"Uvjeren sam da će građani RS odbiti nametanje odluka. OHR nikada nije bio dobronamjeran prema RS i uvijek je djelovao na njenu štetu. Nijedna zemlja nema savjetnike u sudovima i tužilaštvima. Nažalost, BiH je nakaradna zemlja i nema šanse da uspije sa ovakvim OHR-om i odlukama pojedinih ambasadora koji otvoreno primjenjuju silu. Da su stranci pretjerali sada otvoreno govore i bošnjački i hrvatski predstavnici", istakao je Dodik.

Premijer Dodik je u intervjuu za "Glas Srpske" konstatovao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema pravo da donosi zakone i nameće odluke i podsjetio da je Vlada RS odbila odluke o ostanku stranaca u pravosuđu BiH i da očekuje da to potvrdi parlament RS.

"Svojim posljednjim odlukama o ostanku stranaca u pravosuđu BiH i gradu Mostaru, Incko je pokazao da BiH nije suverena zemlja. Incko je to uradio u uslovima kada Evropa jasno govori da je OHR problem ove zemlje", rekao je Dodik.

Komentarišući Inckovu izjavu da u RS neće biti referenduma o njegovim posljednjim odlukama, Dodik je rekao da se Incko očigledno uplašio takvog razvoja situacije, pa govori da bi ta odluka RS bila antidejtonska.

"Referendum je najznačajnija tekovina razvijenih demokratija. Zašto se onda građanima RS osporava to pravo? Problem je samo što imamo star zakon o referendumu i što pretpostavljamo da bi ta odluka bila osporena u Vijeću naroda RS zbog čega ne bi mogao biti ispoštovan predviđeni rok za održavanje referenduma. Cilj je da stvorimo savršenu proceduru za održavanje referenduma", objasnio je premijer Srpske.

On je naglasio da referendum u RS više nije tabu tema, te da je želja da on bude institucionalizovan kao legitimna forma izjašnjavanja naroda o važnim pitanjima koja dođu na dnevni red.

Govoreći o tvrdnjama opozicije da suviše olako govori o referendumu, Dodik je rekao da su /lideri PDP-a i DP-a/ Mladen Ivanić i Dragan Čavić "favoriti Sarajeva i zato pokušavaju da minimiziraju priču o referendumu".

"Kada su Ivanić i Čavić bili na vlasti, o referendumu nisu smjeli ni da pomisle. Ako su možda na to i pomislili, mislim da su sami sebe uplašili. Mi smo uspjeli za ove tri godine da legalizujemo pravo izjašnjavanja građana na referendumu", istakao je Dodik.

Premijer RS je ocijenio da je pitanje imovine vještački nametnuto kao problem u zemlji i naglasio da BiH, prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu, nije vlasnik imovine, već entiteti.

"Pitanje državne imovine je samo pokušaj da se destabilizuje politička situacija pred sljedeću sjednicu Savjeta za primjenu mira u BiH kako bi se pokazalo da OHR mora i dalje da ostane u zemlji", rekao je Dodik i dodao da je OHR obavio popis imovine na veoma neorganizovan i nestručan način.

Dodik je rekao da visoki predstavnici nisu imali ovlašćenja da se bave pitanjem imovine i da Incko nastavlja da bespravno djeluje.

Prema njegovim riječima, zgrade Narodne skupštine RS i Palate predsjednika Republike su u vlasništvu RS i o tome nema diskusije.

On smatra da je u BiH neophodno održavati dijalog i da Hrvati i Srbi imaju gotovo identične stavove kada je riječ o organizaciji i uređenju BiH. On je dodao da to nije udruživanje protiv Bošnjaka, već borba za ravnopravnost i konstituitivnost i pozvao bošnjačke lidere da se pridruže, jer je to ključno za stabilnost i mir u zemlji.

Govoreći o prioritetima Vlade RS u narednoj godini kada je riječ o kapitalnim projektima, Dodik je rekao da bi autoput Banjaluka - Gradiška trebalo da bude otvoren polovinom sljedeće godine.

"Za gradnju autoputa Banjaluka - Doboj riješeni su svi imovinsko-pravni poslovi i urađena projektna dokumentacija. Sve je to urađeno jako kvalitetno i dosta brzo. Ako `Štrabag` ne bude u mogućnosti da to radi tražićemo drugo rješenje. Nećemo odustati", naglasio je premijer Srpske.

On je istakao da je Vlada RS učinila sve što je bilo moguće da efekti svjetske ekonomske krize ne budu dramatični po ekonomiju RS.

"Odgovorno tvrdim da smo u tome uspjeli", istakao je Dodik

srna/hercegbosna.org/hrv