​Dodik: Potez HDZ-a oko proslave u Drvaru je nepotrebna provokacija

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da namjeru HDZ-a HBŽ-a da 13. rujna slavi oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u toj županiji, ali i na ukupnom prostoru BiH.

- Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe s vjekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi stoljećima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli - naglasio je Dodik.

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje, Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba s tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri općine u FBiH.

- Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja, naprimjer, Republika Srpska garantira Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti s njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana s tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti - rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Bosanskog Petrovca da 13. i 14. rujna obustave promet prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a HBŽ da proslave dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje.