FOTO  Dodik opet prkosi, BiH u najvećoj krizi od Daytona

Milorad Dodik

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi međunarodnoj upravi BiH najavljujući povlačenje iz vladajuće koalicije čime bi zemlja ušla u jednu od najozbiljnijih kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Dodik je, kako u nedjelju prenose mediji u BiH, zaprijetio da će institucije Republike Srpske odbiti nametnutu odluku Visokog međunarodnog predstavnika o tvrtki Elektroprijenos, povući se iz svih institucija BiH te raskinuti vladajuću koaliciju.

- Ako (međunarodna uprava) ne posluša naše stajalište, mi ćemo se povući iz svih tijela vlasti BiH i tamo se više nećemo vratiti - rekao je Dodik kako ga u nedjelju citiraju mediji u BiH. Dodao je kako će se vlasti RS-a usprotiviti i mogućim sankcijama i smjenama koje na konferenciji za novinare održanoj u subotu u Banjoj Luci nije isključio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodig povlači ministra iz Vlade federalnog entiteta?

Austrijski diplomat Inzko deblokirao je ovoga tjedna rad državne tvrtke Elektroprijenosa BiH na što je bio prisiljen jer su srpski predstavnici u toj tvrtki mjesecima blokirali novac i time ugrožavali sustav opskrbe električnom energijom. Vlasti RS-a odbijaju provesti ovu odluku Visokog predstavnika.

Dodik je najavio i raskid koalicije s najjačom bošnjačkom političkom strankom u BiH, Strankom demokratske akcije te smjenu njihovih ministara iz Vlade RS-a kao i povlačenje jednoga svoga ministra iz Vlade federalnog entiteta. Dodao je kako je o svojim odlukama upoznao i veleposlanike najutjecajnijih zemalja svijeta u BiH.

I drugi srpski dužnosnici, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, svi članovi Dodikove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najavili su da će na sjednici Skupštine RS-a zastupnici odbiti nametnute odluke Visokog predstavnika.