Dodik neće prihvatiti intervenciju OHR-a u pitanje prebivališt

dodik, Sarajevo, BIH, Bakir Izetbegović, Turska, Federacija BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, samostalnost, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, Mladen Bosić, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, prosvjedi, BIH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, BIH, OHR, Milorad Dodik, BIH, Republika Srpska, Milorad Dodik, Republika Srpska, izjava, Predsjedništva BiH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, Krim, Milorad Dodik predsjednik RS-a, vehabije, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik predsjednik RS-a
... ne bi prihvatile odluku visokog međunarodnog predstavnika (OHR) kojom bi se osporio entitetski zakon o prebivalištu čije su ukidanje zatražili bošnjački predstavnici tvrdeći da se njime onemogućava povratak prognanika na područje RS-a.
Odluku vlade Republike Srpske koja je donesena prošloga tjedna kojom se traži od policijskih službenika provjere točnosti i istinitosti podataka prigodom prijave prebivališta na teritoriju ovoga entiteta, kritizirali su OHR i američko veleposlanstvo, a poništavanje propisa u RS-u od strane međunarodne uprave u BiH zatražio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Prizivanje OHR-a da intervenira po pitanju donošenja odluke Vlade RS-a koja uređuje oblast prebivališta pokazuje nemoć bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i želju za intervencionizmom koji nećemo prihvatiti", rekao je Dodik.

Pri tome je odbacio mogućnost prihvaćanja bilo koje buduće odluke visokog predstavnika kojom bi se poništile ili suspendirale odluke tijela vlasti Republike Srpske.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović je ranije u ponedjeljak pozvao visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka da poništi odluke vlasti Republike Srpske tvrdeći da su propisi o prebivalištu protudaytonski i diskriminirajući prema povratnicima.

Pri tome je naveo kako vlasti RS-a ne mogu uređivati oblast prijave i odjave prebivališta budući se radi o državnome zakonu.

Ured visokog međunarodnog predstavnika te američko veleposlanstvo u BiH tvrde da je u pitanju "nekonstruktivna aktivnost Republike Srpske".

Predstavnici Republike Srpske u državnom Parlamentu pokušali su u zakonu o prebivalištu uvesti promjene po kojima bi policija provjeravala točnost i istinitost podataka na adresi na kojoj je osoba prijavila svoje prebivalište. Ovakvo rješenje na snazi je u Republici Hrvatskoj.

Takvoj praksi usprotivilo se udruženje 1. Mart koje je zatražilo od bošnjačkih zastupnika da budu protiv izmjena državnog zakona. Ovo udruženje planira, po uzoru na dobar rezultat postignut na posljednjim lokalnim izborima u Srebrenici 2012., potaknuti veliki broj Bošnjaka da se prijavi u Republici Srpskoj uoči izbora 2014. i glasuje u tome entitetu za tijela vlasti.

Tome se protive predstavnici Republike Srpske i nastoje promijeniti zakon o prebivalištu BiH kako se oko prebivališta ne bi manipuliralo uoči izbora budući se najveći broj birača odjavio s adresa u Republici Srpskoj neposredno nakon izbornog procesa 2012.

seebiz.eu